Enligt Naturvårdsverket kommer cirka en tredjedel av Sveriges utsläpp av växthusgaser – cirka 20 miljoner ton koldioxid – från transporter. Av dessa står personbilar för nästan 11 miljoner ton. Flyget är dock det trafikslag som har allra störst energianvändning och klimatpåverkan per personkilometer. Buss och rälsbunden trafik som tunnelbana och tåg är de mest miljövänliga transportalternativen.

Diagram över energianvändning och klimatpåverkan per personkilometer. Källa: Trafikverket.
Jag har aviserat 2016 som ett handlingens år. Vilka konkreta åtgärder kommer det att innebära för mina och min frus resor och de transporter vårt hushålls konsumtion ger upphov till?
Vi flyger i princip aldrig, och kan med andra ord inte minska vår klimatpåverkan på just den punkten. Däremot äger vi en bil och skulle kunna se över vårt sätt att använda den. Sedan tidigare har vi för vana att ställa av bilen i perioder, vilket vi ska fortsätta med under detta år. Det nya året har medfört nya vardagsuppgifter för oss båda, och inte minst i min frus fall skulle bilen kunna vara en bekväm pendlingslösning. Här är vi dock klara över att det är tåg och buss som gäller i vardagen. Och när årets semesterresor ska planeras blir utgångspunkten också tåg och buss i första hand.
Men det finns faktiskt fler saker som vårt hushåll kan göra för att minska klimatpåverkan från transporter. En sådan sak är att bli ännu bättre på att prioritera frukt och grönsaker som är i säsong. Närodlat och närproducerat kan också vara bra, men det är dock inte alltid givet att korta transporter ger lägre växthusgasutsläpp per liter/kilo livsmedel än vad längre transporter gör. En dåligt fylld lastbil som åker runt i Uppland kan vara en större miljöbov än en välfylld transport från Sydeuropa. Som konsumenter kan vi dock minska vår klimatpåverkan genom att endast undantagsvis ta bilen till stormarknaden.
De gånger vi ändå använder bilen ska vi bli bättre på EcoDriving. Bättre planerad körning och mer motorbroms, generellt lägre varvtal, mjukare accelerationer och lägre topphastighet är några av åtgärderna som kan minska bränsleförbrukningen med 10-20 procent.
Slutligen har vi frågan om själva bilägandet eller bilberoendet om man så vill. Tillsvidare har vi kvar vår Renault Clio, men vi för samtal om vi ska vara utan bil alternativt satsa på en elbil eller riktigt soppasnål hybrid. Vi behöver dock avvakta med ett definitivt beslut, både av ekonomiska och praktiska skäl. Men vi är i ”process” och kanske blir 2016 året då vi på allvar tar ut kursen mot att bli mer eller mindre fossilfria på bilsidan. Min ambition är att vi ska vara där senast 2020.
Inspirerande att läsa hur ni tänker kring resande och transporter. Jag är inne på att sälja vår bil och i alla fall testa ett bilfritt år, eller i varje fritt från ägande och bara ev hyra vid nåt tillfälle. Vi använder aldrig bilen för korta resor eller jobbpendling, dock för resor till vår stuga en timme bort. Att åka kommunalt skulle göra att vi inte skulle nyttja stället på samma sätt. Det känns såå jobbigt. Men det är ju just det här det handlar om, om man ska koldioxidbanta på riktigt, att göra även de jobbiga livsstilsändringarna.
Jag tänker som du, att nödvändiga livsstilsförändringar kommer att svida lite, ibland mycket. Vi måste nog avstå från en del bekvämlighet och begränsa våra egna möjligheter för att andra (läs fattiga medmänniskor, våra barnbarnsbarn) ska få en chans till ett drägligt liv. Spännande att ni funderar på att göra er av med bilen. Jag skulle också vilja nå dit. Av miljöskäl. Men också för att bilägande är ganska dyrt och krångligt. Vi betalar väldigt mycket för den relativa frihet och bekvämlighet som egen bil innebär. Vet inte om jag vågar utlysa en tävling, men vi får se vem/vilka som säljer bilen först….