Halvera och dubblera

Det är lätt att misströsta om jordens framtid. Utmaningarna är gigantiska och sammanhangen ofta svåra att förstå. Som enskild konsument är det inte konstigt om man känner sig liten och otillräcklig. Gör en förändring av mitt vardagsbeteende verkligen någon skillnad i det stora hela? Och om jag vill försöka göra något, var ska jag i sådana fall börja?

”Ingen kan göra allt, men alla kan göra något” brukar det heta. Det ligger mycket i det. Ett vanligt råd till den som vill ställa om till ett mer hållbart liv är att starta med något. Det kan handla om att börja köpa KRAV-märkt mjölk eller att välja elavtal som är märkt Bra Miljöval. En handling som sedan kan utökas och bli två, tre o.s.v.

Ett annat sätt att konkretisera detta ”något” som du och jag faktiskt kan göra – och som givetvis inte står i motsättning mot ”adderandet” ovan – är att tänka i termer av halveringar och dubbleringar. På områden där man tycker att det är svårt att helt upphöra med ett beteende kan det vara ett sätt att trots allt börja en förändring i mer hållbar riktning. Och har man halverat sin miljöbelastning eller dubblerat miljönyttan på ett område, ja, då har man ju faktiskt gjort en hel del. För att ta några konkreta exempel från vitt skilda områden:

– Få solälskare är villiga att helt ge upp vanan att åka till sydligare breddgrader på semester. Men visst är det möjligt att göra det hälften så ofta, eller i alla fall bara varannan gång med flyg?!

– Plastpåsar är bra till mycket och för de flesta av oss är det nog inte rimligt att helt sluta använd dem. Fast det är fullt möjligt att halvera konsumtionen genom att återanvända varje varje plastpåse minst en gång. En halvering av förbrukningen och dubblering av nyttjandet!

– Byxor och tröjor hamnar lätt i tvättkorgen av gammal vana. Tänk om plaggen istället vädras ordentligt varannan gång de brukar hamna i tvätten. Det halverar användningen av vatten, tvättmedel och el, och ökar samtidigt klädernas livslängd rejält.

– Många med mig har ovanan att kopiera onödigt enkelsidigt. Behöver jag säga vilken dubblering som skulle kunna halvera pappersåtgången?!

Det var fyra exempel. Strategin kan så klart översättas till en mängd olika områden. Det går dock sällan att kämpa på alla fronter samtidigt. Fast om man börjar med en halvering och/eller dubblering på ett område är en utveckling startad. Och erfarenheten av att det faktiskt går att förändra sitt vardagsbeteende i en mer hållbar riktning leder gärna till fler insatser. På nya områden eller som halveringar som halveras en gång till och dubbleringar som dubbleras om och om igen!

Använd gärna kommentarsfunktionen och berätta om möjliga halveringar och/eller dubbleringar i ditt liv!

4 tankar på “Halvera och dubblera

  1. Halvera och dubblera – vilken smart tanke! Ingen jättegrej att få till, men det skulle ge en enorm effekt om vi alla tänkte så på olika områden i livet.

  2. Pingback: Halvera och dubblera | Ett Eko

Lämna en kommentar