Människan bakom ökningen av medeltemperaturen

Från år 1900 till år 2017 steg medeltemperaturen i Sverige från 3,1 till 4,3 grader rapporterar SVT. Det är en ökning med mer än en grad och handlar inte om några naturliga variationer enligt forskare på området. Nej, det är människans verksamhet – inte minst koldioxidutsläpp från förbränning av fossila bränslen – som är orsaken. SVTs meteorolog Pererik Åberg förklarar sambanden i en informativ kortfilm.

Ökningen av medeltemperaturen är alltså ett faktum och människans beteende från industrialismens intåg och framåt boven i dramat. Men gjort är gjort. Frågan är vad vi lär av misstagen och hur vi förändrar sakernas tillstånd framåt? Här krävs modiga politiska beslut men även varje hushålls medverkan.

Kommer klimatfrågan att få den plats den förtjänar i årets valrörelse? Hittills verkar det inte så, utan det är farliga förenklingar om den andre och ett ovärdigt tonläge som dominerar. Som så ofta förr. Det är inte så vi löser vår tids största ödesfråga. Fast utmaningarna löses inte heller genom business as usual i hushållet, i väntan på strukturella förändringar och tekniska innovationer. Människan bakom ökningen av medeltemperaturen möter också i en livsstilsspegel framför dig.

7 tankar på “Människan bakom ökningen av medeltemperaturen

  1. Per-Erik Ågren, men i alla fall… 😉

    Hälsningar
    Torgerd Riben
    Kyrkomusiker i Söderledskyrkan
    Svenska kyrkan, Farsta församling
    Tel. 08-683 63 32

    Tänk på miljön innan du bestämmer dig för att skriva ut detta e-brev!

  2. Jag vet att ETC iaf jobbar på en plattform som förhoppningsvis ska vara till hjälp för att belysa bland annat klimatfrågan i klimatkampen. Sen har de stora miljöorganisationerna gått ihop och sagt att de ska granska alla partiers miljöprogram. Så det är alltid något ändå. Men jag delar samtidigt din oro.

Lämna en kommentar