Make your household great again

Det har väl knappast undgått någon att USA under Donald Trump nu ämnar lämna Parisavtalet om klimatet. Maken till kortsiktighet och svagt – för att inte säga galet – ledarskap är svårt att hitta under solen. ”Beslutet är oacceptabelt och oerhört egoistiskt. Det strider mot vetenskapen och globala juridiska avtal” säger Johan Rockström, professor i miljövetenskap vid Stockholms universitet, i en kommentar till DN.

Ett litet ljus i mörkret är att många lokala och regionala politiker i USA har en helt annan inställning i klimatfrågan än presidenten. Och att starka krafter i amerikanskt näringsliv har en diametralt annan syn på framtiden och var det går att göra pengar. Det är också hoppfullt att många andra av världens nationer och ledare nu markerar att de tänker ta sitt ansvar och kavlar upp ärmarna för att möta vår tids ödesfråga. Frankrikes nye president Emmanuel Macron har tydligt deklarerat sin linje med orden Make our planet great again.

Och precis där står vi alla nu. Ska vi ge upp bara för att en farlig fastighetsmogul råkat bli president i ett land som förut hade en tradition av att försöka ta ansvar för utvecklingen i världen? Nej, givetvis inte! När FN:s generalsekreterare António Guterres talade i New York för ett par dagar sedan var udden riktad mot Trump: ”Budskapet är enkelt. Hållbarhetståget har lämnat stationen. Gå ombord eller stå kvar på perrongen.” Vi vet nu att den amerikanska administrationen tänker stanna på stället eller till och med backa in i framtiden. Frågan är om du och jag gör Trump sällskap eller väljer ett annat spår? Är ditt hushåll med på hållbarhetståget? Make your household great again!

2 tankar på “Make your household great again

 1. Bra. Men tyvärr är (Trump är) ”president i ett land som förut hade en tradition av att försöka ta ansvar för utvecklingen i världen?” verkligen inte sant. Och det vet alla. Man måste berätta sanningen, och det sammanfattade Naomi Klein, till exempel, nu väl i hennes ”This changes everything – capitalism vs the climate”. Det finns dubbelmoralen inte bara i USA, och det började inte med Trump heller. I västvärlden är vi omkring 500 miljoner människor som förstörar klimatet för hela världen. Vem pratar om ”manic aviation” i Europa fortfarande? Nästan ingen, och människor flyger mer och mer och mer. Bara Ryan Air hade i 2014 90 miljoner passagerare, 2015 106,7, 2016 120 miljoner, och de vill ha 200 miljoner. Easyjet, Lufthansa osv. – samma sak. Allt det här är skatt-befriad. Man betalar Bensin-skatt, men ingen Kerosin-skatt! Man betalar inte ens mervärdesskatt! Och ingen pratar om det. Jag fragade omkring 100 människor – i Tyskland – och 90 visste ingenting om varför deras flyg är så jättebilligt.

  Man kan verkligen inte flyga mer och mer till Thailand, Chile, USA, och göra ”greenwashing” längre. Det är för enkelt att säga Trump är problemet. Titta på statistiken (och du har vet mycket mer om det än jag^^) – det är bara inte sant att Bill Clinton, George Bush och sonen, Hillary Clinton eller Obama brydde sig mycket om klimatet i världen. Merkel i Tyskland inte heller. I Tyskland finns även miljö-parti-människor som Ralf Fücks (Heinrich Böll-Stiftung, stackars Heinrich Böll…) som samarbetar med vapen-koncern Airbus! Sverige har en riktig miljö-parti, Tyskland har inte längre det. Fücks säger, alla som kritiserar att vi flyger för mycket, bara 10% av människor, 80-85% flyger inte alls i världen! – är ”Öko-calvinister”.
  Det är – dubbelmoralen, och greenwashing. Det är för sent för det. Det är lobby-arbete för flyg-industrin…

  Trump är inte vår största problem. Trump är president, han kom inte från himlen och från helvete som båda inte finns. Tyskland säljar vapen som förstörar människor och klimatet, Tyskland säljar SUVs, Merkel hjälper mycket. Om vi inte börja att sluta med greenwashing eller ”bara Trump är vår problem” – då är vi fortfarande för svag. Naomi Klein sammanfattade det 2014, och vi alle visste om det – om vi är lite gammal nu^^ – redan 1988 och IPCC-rapportet.
  Är det inte så? Varför skriker vi inte ”kerosin-skatt, äntligen, mervärdesskatt, äntligen!” Vi är 0,01% nu, och 99% i västvärlden flyger och flyger och flyger. Jag skrev till IVL i Sverige och fragade varför ingen skrev om hur att flyga alltför manisk förstörar klimatet. Åsa Stenström var så vänligt att skicka vidare mejlen till en expert – men jag fick ingen svar. Så är det i Tyskland också. Dubbelmoralen…

  • Ja, det är helt sant att problemen varken börjar eller slutar med Trump. Och det finns mycket dubbelmoral och greenwashing under solen. Tänk om vi alla gjorde upp med allt sådant i våra egna liv. Kanske inte minst slutade blunda för problemen. Erkände dem och drog konsekvenserna. I handling.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s