Dags att korsfästa köttet!?

Den lammstek som kommer att anrättas i vårt hushåll på påskdagen. Foto: Magnus Myrberg.

Vegetarisk och vegansk mat har varit trendigt ett bra tag nu. Och många av oss känner till de hälsorisker och den miljöbelastning som konsumtion och produktion av animalier innebär. Ändå konsumerar vi svenskar mer kött än någonsin tidigare.

Enligt Jordbruksverkets siffror åt vi i snitt 87,7 kg kött per person år 2016, ben och annat svinn inräknat. Det är ett halvt kilo mer än året innan. Importen av animalier ökade dessutom för alla produkter utom griskött. Den som vill hitta något positivt i statistiken kan notera att konsumtionen av nötkött minskat något samtidigt som konsumtionen av matfågel och ägg ökar. Men även om kycklingkött är bättre än nöt- och lammkött ur klimatsynvinkel så är inte fågeluppfödning oskyldigt ur miljö- och djurhållningsperspektiv.

Det vi köttätare borde göra kräver disciplin men är egentligen inte så svårt. Om vi alla halverar vår nuvarande köttkonsumtion är mycket vunnet, samtidigt som vi ser till att äta ekologiskt kött, naturbeteskött och viltkött när vi väl gör det. Ett sätt att nå en halvering är att införa vegetariska måltider några dagar i veckan. En annan väg är att ta hälften så mycket kött på tallriken. Det handlar nämligen inte om antingen eller. Allt kött behöver inte korsfästas, men vår nuvarande överkonsumtion måste det. En hållbar konsumtion kan här vägledas av WWF:s paroll: Mindre men bättre kött!

Med det sagt tar Hållbar handlingar påsklov några dagar. Jag önskar läsare och följare trevlig helg. Glad blir påsken först på påsknatten!

Annons

2 tankar på “Dags att korsfästa köttet!?

  1. Håller med om att det inte är köttkonsumtionen i sig som är problemet, utan överkonsumtionen. Det kommer mer och mer vegetariskt på restauranger och i mattidningar, men frågan är när det ska slå igenom i den stora massan och vad som krävs för det?
    Vi äter ganska mycket vegetariskt nu, men det har tagit sin tid att ställa om. Tid att hitta och prova nya recept, och vänja sig vid ett annat upplägg på måltiderna och vid andra smaker. Vad är dina bästa tips för mer vegetariska måltider?

    • Soppor och grytor är bra och enkel vegetarisk mat. Går att variera i det oändliga och det är enkelt att få till ett bra proteininnehåll i måltiden genom att tillsätta en eller flera baljväxter samtidigt som en äter bröd till. Att ugnsrosta rotsaker och kål är bra basmat, som kan varieras med olika tillbehör som matgryner och röror på bönor eller kikärter.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s