Gamla kläder på export

Dedicated

Om du (trots allt) funderar på att köpa en ny T-shirt rekommenderas Dedicated (tidigare T-shirt Store). Enligt egen utsago är alla deras t-shirts tillverkade i 100% ekologisk och Fairtrade-certifierad bomull.

7000 liter vatten. Tre kilo kemikalier. Tre kilo råvara. Det är resurserna – plus mänskligt arbete – som krävs för att producera en konventionell T-shirt av bomull. Mot bakgrund av sådana siffror känns det verkligen angeläget att uttjänta kläder lämnas in för återanvändning. Till second hand-butiker eller textilåtervinning. Så när Sveriges Radio rapporterar att exporten av begagnade kläder ökar från Norden är det en god nyhet. De miljömässiga kostnaderna för denna export till länder i Östeuropa, Afrika och Asien är nämligen minimal jämfört med den påverkan som nyproduktion innebär. Och exporten förefaller inte slå ut den inhemska textilproduktionen i andra länder, utan främjar snarare möjligheten till överlevnad för människor.

Fast det ska också sägas att ”slit och släng och exportera” knappast är en hållbar framtidsväg. Att dra ned på klädkonsumtionen i Sverige och andra rika länder är nödvändigt för en vettig resurshushållning. Ja, budskapet till konsumenten borde vara: Köp kläder av hög kvalitet, av ekologisk och Fairtrade-märkt råvara när det går, vårda kläderna väl och lämna dem till återanvändning när de tjänat ut.

2 tankar på “Gamla kläder på export

  1. Jag måste nog dessvärre säga mig oenig i att det är bra att vi skeppar mer och mer kläder till utvecklingsländer. Det kan bero på att kläderna vi lämnar in är utslitna/ trasiga och inte kan säljas i våra second hand-butiker (något jag läst myrorna anser vara ett problem). Det känns ganska nedvärderande tycker jag. Jag vet inte riktigt heller vad som talar för att denna export inte underminerar den inhemska klädmarknaden?

    Om något, så vore det bättre att fler i Norden började handla second hand i stället för att köpa nytt hela tiden. Så att vi inte behöver skicka vårt skit utomlands, så som vi gärna gör.

    Jag tycker The Guardian skrev en intressant artikel om detta för 2år sedan: https://www.theguardian.com/sustainable-business/sustainable-fashion-blog/2015/feb/13/second-hand-clothes-charity-donations-africa

    Ha en fin dag!

    • Det finns många vinklar på denna fråga och den sociala och etiska sidan av saken kan diskuteras. Enligt den rapport SR tagit del av så är det billig nyproduktion av textilier i Asien som hotar lokal produktion i till Afrika. Jag tänker att vi måste komma åt vår överkonsumtion av kläder och skor, och använda och vårda det vi har bättre, samt välja begagnat i större utsträckning. Men när vi nu sitter med det klädberg vi har gäller det samtidigt att inte textilier blir avfall i onödan. Där kan återanvändning, lokalt men även globalt vara en dellösning på utmaningen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s