Bra och kritiskt om glutenfritt

Glutenfritt – en bra diet eller bara för de som inte tål? Ja, det är en bra och högst aktuell fråga. En fråga som DN utredde ordentligt i en artikel tidigare i veckan. Det finns nämligen all anledning att vara kritisk till den rådande mattrenden med glutenfritt. De vetenskapliga bevisen för att gluten skulle vara dåligt för människor som inte lider av glutenintolerans (celiaki) är svaga, för att inte säga obefintliga. Däremot kan uteslutande av gluten i kosten leda till att en får i sig mindre fibrer och mer socker. Samtidigt som kosthållningen fördyras avsevärt.

Glutenfritt

Glutenfritt. En dyr diet utan bevisade hälsovinster för den som inte lider av verklig glutenintolerans (celiaki).

Så tänk till ett varv eller två innan du hakar på trenden och utesluter gluten ur kosten. Vid misstanke om att du lider av verklig celiaki är det dock läge att uppsöka en läkare, så att en eventuell diagnos kan ställas.

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s