Biffen 2016

2016 är och ska bli ett omställningens och handlingens år. Jag har redan berättat om mitt hushålls miljöambitioner vad gäller transporter. Utöver Bilen är Biffen, Bostaden, Börsen och Bloggen viktiga att beakta om man vill gå från misskötare till planetskötare. Min tanke var att skriva om målsättningarna för varje B redan i januari, men blogginläggen har tyvärr inte blivit så frekventa som planerat. Hög tid att säga något om Biffen – det vill säga maten – för år 2016.

Mat och hållbar utveckling hänger intimt samman. Av de växthusgaser som påverkar klimatet kommer 25-30 procent från produktionen av livsmedel. Lägg till detta frågor om biologiska mångfald, den svenska landsbygdens överlevnad, djurens välfärd och människors hälsa. Det finns med andra ord all anledning att se över och förändra hushållets mat- och måltidsbeteenden. Så här gör jag innevarande år:

 • Äter mindre kött. Max 10 kg kött (fläsk, nöt, lamm, fågel och vilt) och 10 kg fisk och skaldjur. Denna kött- och fiskbudget följer jag upp i en särskild logg.
 • Äter bättre kött. Jag prioriterar fågel och vilt med lägre klimatpåverkan, ekologiskt kött och naturbeteskött som innebär högre välfärd för djuren och positiva värden för landskap och biologisk mångfald. När jag äter fisk och skaldjur ska de vara hållbart fångade eller odlade, det vill säga MSC- eller ASC-märkta.
 • Fortsätter att utmana mig själv att laga ny, spännande vegetarisk mat.
 • Minskar matsvinnet genom planerade inköp, bättre livsmedelshygien och livsmedelsförvaring, genomgång av de livsmedel som redan finns i kyl, frys och skafferier samt tillagning av kreativa restmåltider och matlådor.
Annons

15 tankar på “Biffen 2016

 1. Köttmängden du föreslår känns rätt rimlig (fast jag tänkte mej en och annan skiva salami utöver de 10 kilona….
  Men vad säger du om mejeriprodukter? Jag har inte riktigt hittat hem bland alternativen, de är dyra och väldigt ”industriella”.

  • Bra att du lyfter mejeriprodukterna, jag glömde dem. Komplicerad fråga då en nödvändig minskning av växthusgasutsläpp står mot värden som öppna landskap och glesbygdens överlevnad. Ibland ersätter jag mjölk med havredryck. Men jag håller med dig om att många av alternativen till mjölkprodukter är onödigt dyra och ”processade”. Ost är dessutom en klimatbov som är svår att ersätta. Mitt tips där är att satsa på en mindre mängd fast vällagrad ost.

   • Det ligger just nu några ostar i min källare och väntar på att bli lagrade. Det är verkligen sant att man äter mindre och bättre om osten verkligen smakar något. Men låt oss äta frukostfil med gott samvete, gott, nyttigt och ekologiskt/klimatcertifierat om man vill. Fast om man inte vill kasta fil i onödan (för att den torkat fast i förpackningen) så är det bra om den har återförslutningsbar kork.

   • Dåligt samvete är inte vägen till en hållbar utveckling. Däremot medveten konsumtion och eftertänksamt ätande. Njut av ekologisk frukostfil från Sju gårdar (som jag förmodar att det är). Dessa Upplandsbönder har verkligen visat att det går att ta steg i en mer hållbar riktning. Och ja, återförslutningsbara förpackningar är bra. Det går att sägs en del kritiskt om Arla, men på korkfronten gjorde de ett bra drag och gick över till förnybar råvara (sockerrör) redan 2014.

   • De samarbetar med Gefleortens mejeriförening. Varför inte lite påverkansarbete? Och kanske kan vi få dem att överge takåsförpackningar för mer utrymmeseffektiva tegelstensförpackningar?

   • Värt att fundera på. Mejeriet har takåsförpackningar med ”skorsten” på andra produkter. Tegelstenarna är jag inte kompis med för de är hopplösa att stänga.

 2. Så kul att du la till bloggen i dina B:n 🙂 Om du hittar fram till ett färgsprakande veganskt (om du vågar 😛 ) recept måste du säga ifrån. Maten utgör en väldigt stor del i vår klimatpåverkan, men det är också en av de enklare sakerna att göra någonting med enl. mig. Blir spännande att följa med på hur du ska tackla det:)

  Glad måndag!

  • Tack! Med B som i Bloggen tänker jag på hur hushållets medlemmar kan kommunicera om hållbar utveckling. Det är givetvis handling som räknas, men kommunikation är också att agera. Håller med dig om maten. Den är möjlig att göra en hel del åt och har därtill stort symbolvärde när den ligger där på tallriken. Vi blir vad vi (inte) äter!

 3. Hej! har varit dålig på att båda skriva och läsa bloggar på sistone men nu har jag läst, och jag applåderar – och snor med stolthet förslaget med att logga köttmängden. Vi har ju dessutom en pågående utmaning så det passar ju alldeles ypperligt : )

  • Roligt att du gillar upplägget med en köttlogg. Personligen tycker jag att det är ett enkelt sätt att få koll på min faktiska konsumtion av kött och fisk. Nu under stora fastan lever jag helvegetariskt, vilket blir väldigt synligt i loggen. När vi skriver måndag 21 mars så ligger jag faktiskt under 3 kg i totalkonsumtion av kött och fisk i år. Riktigt lovande – även om det lär bli en del kött och fisk under påskhelgen!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s