Smart mat för kropp och klimat

I morgon måndag 30 november inleds FN:s Klimatkonferens i Paris (COP21) och pågår till den 11 december. För att påminna världens ledare om vikten av ett hållbart och rättvist klimatavtal sker idag en mängd klimatmanifestationer runt om i världen, bland annat på mer än tjugo platser i Sverige. Jag har inte möjlighet att närvara fysiskt vid Uppsalamanifestationen, men skickar ett engagerat tillrop genom detta inlägg.

Nu är det dags för världens ledare att fatta de nödvändiga men inte alltid kortsiktigt populära beslut som världen så väl behöver. På samma gång är det också hög tid att varje hushåll bidrar så gott det kan för att vända utvecklingen på klimatområdet. Därför vill jag påminna om att 20-25 procent av de svenska hushållens klimatpåverkan kan kopplas till livsmedelskonsumtionen. Här finns det mycket att göra för de flesta hushåll. För den som vill ha råd om hur hushållet kan äta både nyttigt och klimatsmart vill jag tipsa om artikeln Så äter du smart för kropp och klimat i gårdagens SvD. En kortversion av råden, kryddade med mina egna uppfattningar, lyder: Ät mindre med mat överlag, och minska inte minst konsumtionen av kött, mejeriprodukter och ris. Se till att det du äter är ekologiskt och Fairtrade-märkt. Och släng inte mat i onödan.

2 tankar på “Smart mat för kropp och klimat

 1. Tack för ett bra och uppmanande inlägg.
  Jag tror mycket på det här med eget ansvar och att saker kommer från varje individs fria vilja i samspel med de förutsättningar som finns t.ex. politiskt.
  Ett sätt att påverka klimatet i positiv riktning som en bieffekt av att bry sig om sig själv och sina närmaste ser jag som en motor i förändringsarbetet. Att politiker, journalister m.m. sedan hjälper till är bra.
  Att äta mindre kött, byta till ekologiskt gällande mat och dryck gör t.ex. att man får i sig mindre gifter. Att köpa snälla kläder och att använda ekologisk hudvård är hälsosamt av samma anledning.
  Exemplen är många och ju fler vi är som tar upp och visar på dem desto bättre. Tack.

  • Ja, jordens och medmänniskans framtid ligger faktiskt i allas våra händer. Det går inte bara att hänvisa till ”strukturer”, politiker och företag. Var och en av oss har ansvar och möjlighet att vara med och vända utvecklingen. Ingen kan göra allt men alla kan göra något. Det är hög tid nu!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s