Oktobers Böngryta Provençale

Hösten är här med besked och med den en tid för soppor och grytor. I vårt hushåll gör vi ofta olika varianter på linsgrytor. Efter att ha införskaffat nya Veckans Vego av Sara Begner, kock och chef på Coops provkök, fastnade vi för en snabblagad och vacker böngryta som passar i såväl helg som söcken. I kokboken anges tillagningstiden till 30 minuter, men det blir nog snarare 45 minuter i praktiken. När ska kokboksförfattare sluta ange glädjekalkyler och bli mer realistiska med tidsåtgången? Grytan blev hur som helst jättegod, med relativt komplexa smaker trots den förhållandevis korta tiden på spisen.

Oktobers Böngryta Provençale

Oktobers Böngryta Provençale.

Oktobers Böngryta Provençale

Ingredienser (4 portioner)
2 msk olivolja
150 g fintärnad rotselleri
500 g tärnad potatis
2 gula lökar i klyftor
2 finhackade vitlöksklyftor
2 dl vitt vin eller vitt matlagningsvin
5 dl vatten
1/2 dl hackad färsk timjan
1/4 tsk kajennpeppar
2 grönsaksbuljongtärningar
2 dl crème fraiche
2 frp blandade böner (à 400 g)
1/2 citron, saft
1/2 tsk salt

Krutonger
6 skivor vitt franskbröd
2 msk olivolja
1 tsk flingsalt

Till servering
250 g halverade körsbärs- eller cocktailtomater
Rikligt med timjanblad

Gör så här
Sätt ugnen på 250°.

Hetta upp olja i en stor gryta. Fräs rotselleri, potatis, lök och vitlök
i ungefär 2 minuter utan att de får färg. 

Tillsätt vin, vatten, timjan, kajennpeppar och buljongtärningar. Koka 
upp och sjud under lock i ca 15 minuter. Häll de färdigkokade bönorna i 
ett durkslag, skölj av och låt rinna av.

Skär brödskivorna i tärningar. Lägg dem i en skål och tillsätt olivolja.
Blanda väl. Sprid ut brödtärningarna på en ugnsplåt med bakplåtspapper. 
Strö över flingsalt. Rosta på grilläge högt upp i ugnen. Ta ut plåten 
och vänd på tärningarna när de fått färg, och rosta lite till. Se upp så
att de inte blir brända. 

Tillsätt crème fraiche och avrunna bönor när potatisen är nästan färdig-
kokt. Koka upp varsamt. Smaka av med citronsaft och salt.

Servera den färdiga grytan toppad med tomater, timjan och krutonger.
Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s