Som barn var jag inte helt förtjust i den redda soppan ängamat. Jag vet inte om det var skolbespisningens version eller något helfabrikat som grundlade aversionen. I vuxen ålder har jag hur som helst aldrig tillagat just denna soppa i mitt kök. Men jag vill ju inte vara sämre än att jag kan ge en maträtt en förnyad chans. Så augustis nya vegetariska maträtt är – för mig alltså lite oväntat – just ängamat.
Ängamat är en redd sommar- eller skördesoppa som normalt innehåller morötter, blomkål, sockerärter och garneras med hackad persilja. Recept på soppan skiljer sig dock åt en del och jag skulle vilja påstå att ängamat kan vara lite av vegetarisk pyttipanna, fast i soppform då. En soppa byggd på principen ”man tager vad man haver”, i alla fall i vårt kök. I den ängamatssoppa som vi lagat under augusti månad har innehållet styrts av skörden på vår kolonilott. En riktig soppa i säsong med morötter, palsternacka, potatis och bondbönor. Kanske inte så mild i smaken som ängamat brukar vara, men det ser jag bara som en smaklig fördel.
Ängamat Ingredienser (4 portioner) 300 g morot 150 g potatis 100 g palsternacka 20 baljor bondbönor 4 st salladslökar 7 dl vatten 1 buljongtärning eller motsvarande buljongpulver 4 dl mjölk 1 dl grädde 3 msk vetemjöl 1 tsk salt Vit- eller svartpeppar Rikligt med bladpersilja Gör så här Skala morot, potatis och palsternacka. Slanta morot och palsternacka, skär potatisen i kuber. Sprita bondbönorna, det vill säga ta ut bönorna ur baljorna. Skala och finhacka salladslöken, använd både lök och blast. Ansa bladpersiljan och finhacka den. Spara några persiljeblad hela till garnering. Lägg bondbönorna i en kastrull och täck dem med vatten. Tillsätt lite salt och koka upp. Låt sjuda försiktigt i 2-3 minuter. Häll av kok- vattnet och kyl bönorna med kallvatten. Ta sedan bort det yttre skalet på bönorna. Det är den inre bönan som ska användas i soppan. Koka upp vatten i en vattenkokare. Lägg kuberna av morot, potatis och palsternacka i en kastrull och häll det kokande vattnet över. Tillsätt salt. Koka grönsakerna knappt mjuka. Lägg i salladslöken efter några minuter och tillsätt buljong. Sila av buljongen när grönsakerna nästan är mjuka. Ställ grönsakerna åt sidan en stund. Häll tillbaka buljongen i kastrullen och tillsätt resten av mjölken och grädden. Låt koka upp. Gör en redning av 1 dl av mjölken och vetemjölet. Ta kastrullen från plattan och tillsätt redningen i en fin stråle under vispning. Koka upp och låt sjuda i 2-3 minuter. Tillsätt den hackade bladpersiljan. Smaka av med salt och nymald peppar. Lägg tillbaka grönsakerna - även bondbönorna - i soppan. Koka upp, men låt inte soppan koka någon längre stund utan bara så att grönsakerna blir heta igen. Servera omgående. Garnera med några hela persiljeblad. Servera gärna ett färskt bröd och hårdost som tillbehör.