Mikro och makro hänger ihop

I dagens DN Kultur skriver Kristofer Ahlström om hur stort och litet möts i striden om Ojnareskogen. Mot slutet av artikeln refereras ett uttalande av Thomas Sterner, professor i miljöekonomi vid Göteborgs universitet. Sterner menar att ”hållbarhet inte kan skapas på individnivå – att avstå rött kött och börja cykla innebär bara att någon annan käkar biffar och kör bil – utan det är politiska, strukturella beslut som måste genomdriva utvecklingen”.

Varken Ahlström eller Hållbara handlingar håller med Sterner. Det behövs förvisso stora strukturella förändringar för att vända den ohållbara utveckling som fortgår såväl i Sverige som i världen i övrigt. Samtidigt hänger mikro och makro ihop. Hushållens efterfrågan och upplysta köpbeslut kan förändra förutsättningen på marknaden och så styra företagens agerande framöver. Och genom rösthandlingen kan medborgarna visa vilken färdriktning samhället ska ha nu och i framtiden. Ahlström påpekar det senare med följande ord i sin artikel: ”Men samtidigt är det individerna som påverkar politikerna, som tillsatts att föra folkets talan. Och man ska aldrig underskatta kulturens möjligheter att väcka folkets medvetande”. Så sant. Det gäller bara att folkets företrädare inte bara hänger sig åt triangulerande pragmatism utan vågar vara värderingsstyrda visionärer. Något Ola Larsmo för övrigt tar upp i en annan utmärkt artikel i den stora morgontidningen: Liberalers ökenvandring högerut.

Hållbara handlingar längtar efter politiska företrädare som förmår formulera en vision om ett hållbart, rättvist, jämlikt, öppet och tolerant samhälle. Ja, varför inte damma av och uppdatera Göran Perssons tankar om Det gröna folkhemmet istället för att låta grumligare krafter lägga beslag på folkhemsbegreppet!?

2 thoughts on “Mikro och makro hänger ihop

  1. Håller med angående det här med makro och mikro och att om man kan engagera människor att ändra sin livsstil så kan man bredda vägen för gröna politiska lösningar. Bra skrivet!

    • Tack! Jag tänker att man varken ska överskatta eller underskatta konsumentmaktens möjliga verkningar. Att bara fokusera på strukturerna fungerar knappast, men inte heller att skjuta över allt ansvar på enskilda hushåll. Ett helhetstänk med en mängd angreppssätt på både mikro- och makronivå för att vända utvecklingen borde vara vägen för framtiden.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s