Johan Rockströms sommarprat är det mest delade i sociala medier av årets sommarprogram enligt DN/TT. Vem kunde tro att en professor i miljövetenskap vid Stockholms universitet och chef för Stockholm Resilience Centre skulle få denna uppmärksamhet? Att Rockströms program om klimatfrågan – och konsekvenserna om vi inte tar den på djupaste allvar – skulle bli en sådan ”snackis”? Glädjande nog blev det så.
Att dela klokt sommarprat är bra. Delandet bidrar till att sprida kunskaper, och i bästa fall skapar det motivation och opinion till förändring. Och det behövs snabba förändringar på flera nivåer. De politiker vi utser att representera oss har givetvis ett stort ansvar för samhällets framtida färdriktning. Men det enskilda hushållet måste också vara berett att ta sitt. Här har olika hushåll olika förutsättningar. Alla hushåll kan dock göra sitt bästa utifrån de kunskaper och ekonomiska resurser som står till förfogande. Om alla verkligen gjorde det vore mycket vunnet. För de hushåll som undrar var man kan börja så är ett halverat antal semester- och nöjesresor med flyg och en halverad köttkonsumtion en bra start. Med tanke på svenskens res- och matvanor skulle det göra skillnad.
Johan Rockström skrev en text efter sitt sommarprogram med rubriken Tankar från en #Planetskötare. Där uppmanar han bland annat svenska politiker att nå en partiövergripande överenskommelse om att Sverige ska bli världens första helt fossilfria välfärdsnation till år 2030. Hållbara handlingar hoppas att det finns kloka och modiga politiker som vågar gå i den riktningen. Apropå det så har Supermiljöbloggen gjort en intressant sammanställning av olika reaktioner på Rockströms text.