Pesto på morotsblast

Nu har vi börjat skörda späda morötter, rödbetor och palsternackor på vår kolonilott. Morotsblasten är också fortsatt fin och härom dagen lagade jag hemgjord pesto av den. En riktig höjdare med djup och nötig smak om jag får säga det själv. Blast och solroskärnor gör dessutom peston billigare än originalet med basilika och pinjenötter.

Pesto på gång

En dubbel sats pesto på gång. Rostade solroskärnor, riven parmesanost och hackad morotsblast i väntan på mixerstaven.

Pesto på morotsblast

Pesto på morotsblast.

Pesto på morotsblast

Ingredienser (cirka 4 portioner)
2 dl grovhackade blad av morotsblast
1 dl solroskärnor
1 dl finriven parmesanost
1 grovhackad vitlöksklyfta
1 dl olivolja
1/2 tsk flingsalt
Nymald svartpeppar

Gör så här
1. Dra bladen av morotsblasten och hacka dem grovt. Riv parmesanosten
fint på ett rivjärn. Grovhacka vitlöksklyftan. 

2. Torrosta solroskärnorna i en stekpanna på högsta värme. Skaka stek-
pannan med korta mellanrum. Solroskärnorna ska få färg men inte bli 
brända. 

3. Lägg den hackade morotsblasten, de rostade solroskärnorna, den rivna
parmesanosten, den grovhackade vitlöksklyftan, olivoljan och flingsaltet 
i en matberedare. Mixa till önskad pestokonsistens. Smaka av med mer 
flingsalt och nymald svartpeppar. Peston kan även mixas med hjälp av
en stavmixer. 

4. Servera peston till pasta, som ett av tillbehören på ett bord med 
smårätter eller varför inte till grillade eller ugnsrostade primörer!? 
Det senare gjorde vi och det var utsökt gott!
Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s