Äntligen glasklart

Fönstren i vår lägenhet skulle ha rengjorts för länge sedan. Ja, det brukar vara perfekt att ta dem några dagar efter kommunens gatsopning på vårkanten. Men ibland blir det inte riktigt som man önskar, fast ganska bra ändå. För bättre sent än aldrig och semesterdagar med skakigt väder ska ju ägnas åt något. Som fönsterputsning till exempel.

Fönsterputsning i juli

Fönsterputsning i semestertid.

Jag är ingen mästare på fönsterputsning men tänkte ändå dela med mig av några tankar om hantverket. Och jag ber dig som läsare att göra detsamma i kommentarsfältet. Ja, skriv gärna ned dina bästa tips om hur man lyckas med putsningen och hur man kan göra det på ett så miljövänligt sätt som möjligt.

Här hemma använder vi två olika fönsterrakor, en med tvättpäls och en med gummiblad, en bunke med varmt vatten och lite diskmedel (miljömärkt, givetvis) samt trasor från uttjänta kläder eller lakan. Tidigare nyttjade vi särskilda fönsterputsmedel, men efter att ha provat diskvatten övergav vi dem. Vi tycker nämligen att varmt diskmedelsvatten ger bättre resultat, och det är betydligt billigare och mer miljövänligt. En fönsterraka med tvättpäls gör också jobbet enklare och pälsen kan tvättas och återanvändas många gånger. Och återbruk av utsorterade textilier ger trasor till både städning och skoputsning i vårt hushåll.

Med hjälp av rakan med tvättpäls blöter vi fönsterrutan med rikligt med diskmedelsvatten, och gör det med både vertikala och horisontella drag. Sedan drar vi gummiskrapan vertikalt över rutan med överlappande drag, och torkar gummibladet ordentligt med en trasa mellan varje drag. Avslutningsvis torkar vi kanterna på rutan med en torr trasa. Eftersom vi bor i ett hus från slutet av 1940-talet med gamla tvåglasfönster – vissa med spröjs – blir det fyra rutor att putsa för varje fönster. Vi brukar bearbeta dem inifrån och ut, så att inte gruspartiklar från utsidan riskerar att repa de andra rutorna. Och efter varje utsida sköljer vi igenom tvättpälsen ordentligt.

Det var några tankar och tips från mitt hushåll. Hur gör du för att putsa fönstren så effektivt och miljövänligt som möjligt?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s