Under 2015 har mitt hushåll som ambition att laga (minst) en ny vegetarisk maträtt varje månad. För det finns många skäl att öka andelen vegetarisk mat på tallriken. Grön mat är god, nyttig, billig och klimatsmart, och ur djuretisk synpunkt är det också klokt att vara sparsam med köttkonsumtionen. De nya vegetariska rätter vi provar på ska helst fungera som storkok i vardagen, bygga på ekologiska råvaror och vara någorlunda säsongsanpassade. Hittills i år har det blivit allt från blomkålssoppa till hemlagad falafel. Så här i slutet av juni konstaterar jag dock att sommartid är salladstid.
Tabbouleh – en bulgursallad med tomat, gurka och färska kryddor – har redan börjat bli en ny favorit i vårt sommarkök. En snabblagad och nyttig sallad som är god och fräsch till så mycket. Att äta som den är med ett nybakat bröd till. Som tillbehör till grillat kött eller grillad fisk. Som förstärkning av en fransk omelett eller italiensk frittata. Eller som en av flera smårätter på bordet.
Tabbouleh vinner på att stå och dra ett tag i kylskåp innan servering. Ja, om råvarorna är fina så är bulgursalladen bättre dagen – till och med dagarna – efter tillagning. Glöm dock inte att ställa fram den kylskåpskalla salladen en stund före måltiden, eftersom nedkylda grönsaker inte smakar så mycket. Om man gör en stor laddning tabbouleh så har man alltså ett härligt måltidstillbehör för flera dagar framöver. Tänk dock på att bladpersilja kan vara dyrt att köpa i små förpackningar. Satsa på egenodlat eller rejäla knippen eller lösvikt istället, för det går åt mycket av varan i denna sallad.
Tabbouleh Ingredienser (4 portioner) 2 dl bulgur 1 krm salt 4-5 tomater 0,5 gurka 2-3 vår- eller salladslökar 3-4 dl färsk bladpersilja 1 kruka färsk mynta Dressing 1 dl olivolja 2 citroner (ca 4 msk citronsaft) 1-2 vitlöksklyftor Salt Svartpeppar Gör så här 1. Koka bulgur enligt anvisningarna på förpackningen. Häll av eventuellt kvarvarande vatten och låt svalna, eller skölj den färdigkokta bulguren i kallt vatten i ett durkslag och låt sedan rinna av ordentligt. 2. Skölj och tärna tomat och gurka. Skölj och strimla löken. Skölj och hacka bladpersilja och mynta. Det är enkelt att "hacka" kryddgrönt genom fylla ett glas med blad och sedan klippa sönder dem. 3. Blanda bulguren, tomater, gurka och kryddgrönt. 4. Gör en dressing av olivolja, färskpressad citronsaft och pressad vitlök. Smaka av dressingen med salt och nymalen svartpeppar. 5. Häll dressingen över salladen och blanda väl.
Kan tipsa om rödbetsbiffar inför kommande säsong. Galet gott med ngn form av sallad med feta i.
Tack för tipset! Rödbetor har vi gott om på vår kolonilott, så det kan säkert bli biffar när det är dags att skörda så småningom. Ett klimatsmart alternativ till kött och fisk på grillen under sensommaren. Det är även gott med rödbetssallad med smulad feta eller getost över. Och vi har också picklat rödbetor tillsammans med koriander, en riktig höjdare!
Picklade rödbetor med koriander låter superspännande recept även där ? 🙂
Har använt mig av följande recept hämtat ur ”Det goda enkla” av Anna och Fanny Bergenström.
Picklade rödbetor
Ingredienser
4-6 kokta rödbetor
2 msk rödvinsvinäger
2 msk olivolja
1 tsk strösocker eller honung
2 tsk stött korianderfrö
flingsalt
hackad färsk koriander
Gör så här
Skala och tärna de kokta rödbetorna.
Lägg rödbetstärningarna i en skål. Tillsätt vinäger, olivolja, socker/honung, stött korianderfrö och flingsalt. Blanda ordentligt.
Garnera med rikligt med hackad färsk koriander.