Skovård i försommartid

Att ta hand om de skor man har är bra för både privatekonomin och miljön. Här hemma brukar vinterskorna rengöras grundligt, smörjas in, putsas upp och ställas undan för sommarförvaring någon gång i april, men i år dröjde det tyvärr till mitten av juni innan jag tog tag i projektet. Onödigt, då det varken är särskilt svårt eller tidskrävande att göra skovårdsjobbet ordentligt. Och det är så härligt att ta fram fina och ”startklara” skor när höstrusket och vinterkylan kommer åter.

Skovård

Skovårdsjobb på diskbänken i köken. I förgrunden ett par kängor av modellen Asp från SkråmträskSkon, gjorda av vegetabiliskt garvat läder som underhålls med hjälp av lädersmorning.

Nedan har jag listat några skovårdstips:

  • Köp skor av god kvalitet. Det är bättre att ha få slitstarka skor än många skor av slit och släng karaktär. Tänk också på hur skorna kan/ska vårdas i samband med köp, och satsa på skor som är möjliga att hålla fina i många år. Kvalitetsskor är ofta dyra vid inköp, men en investering som brukar löna sig i längden.
  • Om ett par skor är slitna eller har gått sönder, konsultera en skomakare innan du kasserar dem. Trasiga sömmar eller nedslitna klackar behöver inte vara en dödsdom för skorna.
  • Låt aldrig smuts torka in på skorna, utan ta för vana att avlägsna lera, grus, saltstänk och damm så fort som möjligt.
  • Lyft ur lösa innersulor ur skorna, så att både innersulan och skon kan torka mellan användningarna.
  • Vädra skorna utomhus ofta och lyft ur lösa innersulor för torkning/vädring varje dag.
  • Låt blöta skor torka i rumstemperatur med urtagna innersulor. Om de är rejält våta kan man stoppa knölat tidningspapper i dem så torkar de snabbare. Men se upp så att uppblött tidningspapper inte torkar fast i skorna. Att torka skor i torkskåp eller torktumlare rekommenderas inte.
  • Rengör, putsa och (i de fall det är nödvändigt) impregnera skorna regelbundet. Använder du skorna dagligen kan de behöva en översyn varje eller varannan vecka. Skapa gärna en rutin för skovård, både i vardagen och mellan säsongerna.
  • Med en bra grundputsning eller infettning kommer man långt och kan sedan underhålla skorna med lättare borstningar till dess de behöver en mer grundlig genomgång igen.
  • Använd skoblock och stövelstöd/stövelsträckare i skor och stövlar som inte ska användas under en längre tid, så håller de formen bättre.
  • Behöver du tips om hur du kan sköta om dina skor på bästa sätt? Rådfråga en skomakare!

Fyll gärna på med fler skovårdstips i kommentarsfältet!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s