Rabarber, rabarber, rabarber

Rheum rhabarbarum är en av vårens och försommarens allra finaste läckerheter. De senaste veckorna har nämnda godsak bokstavligen lagt rabarber på vårt kök. Vi har lagat rabarberkräm, rabarberkompott, olika rabarberkakor, rabarberpaj, rabarberchutney och flera sorters rabarbermarmelad. Om det inte vore för oxalsyran i rabarbern skulle vi nog lagat och ätit ännu mer. Vi har dock skördat och fryst in ett antal liter för höstens och vinterns behov. Men fryst och tinad rabarber är inte lika delikat som späda, nyskördade bladskaft och användningsområdet lite smalare. Ja, höst och vinter blir det mest kräm och marmelad av rabarbern här hemma.

Rabarberkaka och rabarbermarmelad

Rabarberkaka och rabarbermarmelad.

Den rabarber vi använder kommer från egen kolonilott eller andras odlingar. Vi har omtänksamma kolonivänner som förser oss med det vi inte odlat fram själva. I vårt bostadsområde och på koloniområdet kan man dock konstatera att många rabarberplantor faktiskt aldrig skördas. Att låta rabarbern bli buskigt stor och gå i blom är verkligen ett resursslöseri. På samma gång säljer ICA-butiken i vår stadsdel rabarber för 28.90 kr/kg…

Om du gillar rabarber och rabarberprodukter kan jag för övrigt tipsa om AlterHedens Rabarberi & Gårdsbutik.

Annonser

4 thoughts on “Rabarber, rabarber, rabarber

    • Givetvis! Här är receptet:

      Rabarberchutney
      4 små burkar

      Ingredienser:
      600 g rabarber
      2 rödlökar
      1 röd eller gul chili
      1 liten bit färsk ingefära (1 msk riven)
      1 kanelstång
      1 tsk salt
      1 krm svartpeppar
      4 dl socker

      Gör så här:
      Skär rabarbern i centimeterstora bitar. Skala och strimla löken. Kärna ur och finhacka chilin. Finriv den färska ingefäran.

      Lägg alla ingredienser i en kastrull. Koka upp och låt puttra utan lock i cirka 20 minuter. Rör om då och då.

      Häll upp chutneyn på varma, rengjorda burkar. Sätt på locket och förvara kallt.

      Lycka till!

      /Magnus

      • Kanon – tack! Rabarbern fullkomligt sprutar ut ur jorden på vår lott i år så behöver alla recept som finns för att ta vara på den.

      • Det är härligt med rabarber. Ett tips är att prova olika smaksättningar av kräm och marmelad för att skapa variation. Vi har till exempel gjort olika marmeladvarianter med vanilj, ingefära och kardemumma, och ibland blandat rabarber med morötter och/eller citron i marmeladen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s