Aprils cachapas

Just nu gör jag VFU (praktik inom lärarprogrammet) på en högstadieskola norr om Uppsala. Förra veckan avslutade jag ett arbetsområde om husmanskost med årskurs 9 genom att eleverna fick laga pannkakor från hela världen (nåja, från fyra olika länder). Syftet var att eleverna skulle få möta exempel på lokala variationer av universella husmansteman. Eleverna lagade bland annat cachapas, majspannkakor från Venezuela och Colombia. Efter att ha provlagat pannkakorna hemma blev Ida och jag rejält förtjusta i denna majsstinna anrättning. Fast vi saknade lite sälta, så vi har även provat att göra Cachapas med halloumiost som fyllning. Då konstaterade vi att dessa pannkakor trots allt gör sig bäst med en ostfyllning med mjukare konsistens, en färskost som smälter något i kontakt med den varma pannkakan. Receptet på månadens vegetariska nykomling i vårt kök finns under bilderna nedan.

Cachapas i stekpannan

Cachapas i stekpannan.

Cachapas serverad med mozzarellaost

Cachapas serverad med mozzarellaost.

Cachapas - majspannkakor från Venezuela och Colombia

Ingredienser (2 portioner, sammanlagt 4 stora pannkakor)
860 g burkmajs
4 msk mjölk
2 msk socker
½ tsk salt
¼ tsk svartpeppar
1 ägg
1,7 dl majsmjöl
Smör el. margarin till stekningen

Tillbehör
Queso de mano, en ost från Sydamerika som kan jämföras med mozzarella.
Gör så här
1. Låt burkmajsen rinna av i ett durkslag.
2. Häll sedan majsen i en skål och mixa den till puré med hjälp av en 
stavmixer.
3. Blanda majspurén med mjölk, socker, salt, svartpeppar, ägg och 
majsmjöl.
4. Hetta upp en liten stekpanna. Klicka i lite fett och grädda små 
pannkakor på medelstark värme tills de fått gyllenbrun färg. Vänd och 
grädda klart på andra sidan.
5. Servera majspannkakorna dubbelvikta med queso de mano eller 
mozzarella skurna i tunna skivor emellan.

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s