Februaris falafel

Vi matchar knappast falafelstaden Malmö men februari utvecklades ändå till något av en falafelmånad i vårt Uppsalahushåll. Kikärtsbollar är inget nytt i vårt kosthåll, men vi har inte lagat dem själva tidigare. Fråga mig inte varför, för det är egentligen inte särskilt svårt. Nu har vi hur som helst ätit hemkörda kikärtsbollar till middag vid fyra tillfällen på en månad.

Efter att ha provat på ett par olika grundrecept och lika många tillagningsmetoder anser vi att friterade kikärtsbollar är klart bäst hittills. De friterade bollarna görs på blötlagda men okokade kikärter. Genom fritering får bollarna en vacker och knaprig yta, och ett perfekt saftigt innehåll. Och man ska inte avskräckas av friteringsmomentet. Det är enklare än man tror, bara man har koll på oljans temperatur (med hjälp av en matlagningstermometer) och arbetar i en kastrull med hög kant (för att slippa stänk).

Friterad falafel är verkligen i en klass för sig när de är nygjorda, men förlorar mycket av sin fina konsistens när de kyl- eller frysförvaras. Hittills känns inte metoden som den optimala för den som vill göra en rejäl laddning med kikärtsbollar för månadens matlådor. Vi ska dock prova att fritera bollarna lite kortare tid (bara 2-3 minuter istället för de 5-6 minuter som receptet anger) och se om det påverkar resultatet positivt vid kylförvaring och återuppvärmning.

Ugnsstekning är den andra metod vi testat. Det är lite enklare än fritering och kikärtsbollarna görs här på kokade och väl avrunna kikärter. Resultatet har emellertid blivit lite torra och spruckna bollar, med ett innehåll som inte kan matcha den saftighet som uppnås vid fritering. Bollarnas färg och form blir inte heller lika perfekt. Vi ska dock prova att steka kikärtsbollarna i gjutjärnspanna på spisen istället. För skam den som ger sig i jakten på en tillräckligt smarrig och vardagssmidig falafel. Till fest får det dock bli friterade bollar, eftersom nygjorda sådana spelar i en egen division!

Här är ett recept på friterad falafel som i stort sett följer falafelreceptet i Det goda enkla av Anna och Fanny Bergenström.

Falafel (för fyra personer)

200 g kikärter, blötlagda över natten
1 tsk flingsalt
1 tsk malt korianderfrö
1 tsk mald spiskummin
1/4 tsk cayennepeppar
1 liten finhackad gul lök
2 finhackade vitlöksklyftor
4 msk hackad koriander
2 msk hackad bladpersilja
knappt 1/2 tsk bikarbonat/bakpulver
1 msk vetemjöl
3 msk vatten
ca 7 dl rapsolja att fritera i

Mixa de blötlagda, väl avrunna kikärterna och flingsaltet i en 
matberedare. Tillsätt övriga ingredienser och kör till en grön, 
lite smulig och fuktig massa. Täck smeten och låt den vila i kylskåpet
någon timme. 

Forma kikärtssmeten till ca 20 små runda bollar. Värm oljan försiktigt 
i en tjockbottnad kastrull med höga kanter. Oljan ska vara mellan 160 
och 180°C. Fritera ungefär hälften av kikärtsbollarna åt gången, men 
lägg i en i taget i kastrullen. Fritera 5-6 minuter eller tills de är 
fint gyllenbruna. Använd en hålslev för att lägga i och ta upp bollarna.

Servera falafeln på klassiskt vis med pitabröd, sallad och tahini-
dresssing, till en couscous- eller bulgursallad, eller varför inte 
till pasta.

Och här följer en instruktionsfilm (på engelska) för den som vill få guidning i fritering av falafel. Observera att filmen utgår från ett delvis annat recept än det ovan. Det kryllar nämligen av olika falafelvarianter där ute. Kärt barn har många recept.

 

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s