Siffertrixande med svenska utsläpp

Det hävdas ofta att Sverige minskar sina utsläpp av växthusgaser, men det är en sanning med modifikation. Utsläppen av växthusgaser från konsumtion i Sverige har visserligen minskat under många år. År 2011 låg dessa utsläpp på lite drygt 40 miljoner ton koldioxidekvivalenter* jämfört med 54 miljoner ton år 1993. Fast på samma gång har vår konsumtion av importerade varor skapat ökade utsläpp utomlands. År 1993 var utsläppen av växthusgaser utomlands orsakade av svensk konsumtion 46 miljoner ton koldioxidekvivalenter och 2011 hade de stigit till närmare 76 miljoner ton. Det innebär dessutom att de sammanlagda utsläppen från svensk konsumtion är högre på 2010-talet än under 1990-talet. Mellan år 1993 och år 2011 ökade de totala utsläppen från svensk konsumtion faktiskt med hela 17 procent!

Utsläpp av växthusgaser orsakade av svensk konsumtion

Utsläpp av växthusgaser orsakade av svensk konsumtion. Tyvärr klumpade årtalen ihop sig vid nedladdningen av filen. En snyggare grafik finns på Naturvårdsverkets hemsida.

Siffrorna ovan är hämtade från Naturvårdsverkets officiella statistik över utsläpp av växthusgaser från svensk konsumtion. Med detta underlag är det enkelt att avfärda halvsanningar som att vi i Sverige skulle ha minskat våra utsläpp sedan början av 1990-talet. Det är lätt att siffertrixa och ljuga med statistik, vilket vissa politiker gärna gör när de vill frammana bilden av Sverige som ett föregångsland på miljöområdet. Visst, vi har verkligen minskat utsläppen från vår inhemska konsumtion, men eftersom vår varuimport samtidigt orsakat kraftigt ökade utsläpp på andra håll blir resultat betydligt sämre än ett nollsummespel. Och inte ens ett nollsummespel vore i närheten av tillräckligt om ambitionen är att rädda planeten från en klimatkatastrof.

* En koldioxidekvivalent är mängden av en viss växthusgas, till exempel metan, uttryckt som den mängd koldioxid som ger samma växthuseffekt. Räknat per utsläppt ton bidrar exempelvis metan 21 gånger mer till växthuseffekten än koldioxid, och ett metanutsläpp på 1 ton motsvarar därför 21 ton koldioxidekvivalenter.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s