Crush on kross

Jag är barnsligt förtjust i kross. Kross är en fullkornsprodukt av säd – i praktiken klippta bitar av skalade hela sädeskorn – där både grodd och kli finns kvar. Kross innehåller mycket kostfiber och rikligt med viktiga mineralämnen.

I lördags använde jag Saltå Kvarns fyrkornskross till både gröt och bakning. I båda fallen skållade jag krossen i förväg med hjälp av kokhett vatten. I ett framtida inlägg ska jag skriva mer om skållning vid brödbak. Här kommer istället receptet på en härligt robust, nyttig och smarrig gröt gjord på fyrkornskross, dessutom naturligt sötad med katrinplommon och dadlar. Lägg därtill att gröt är prisvärd och klimatsmart mat!

Gröt på fyrkornskross

Gröt på fyrkornskross, naturligt sötad med torkade katrinplommon och dadlar, serverad med valnötter och havredryck.

Gröt på fyrkornskross med torkad frukt (2-3 portioner)

Det här behövs:
1 dl fyrkornskross
1 dl dinkelflingor
6 dl vatten
1 krm salt
8 st torkade katrinplommon
8 st torkade dadlar
1 näve valnötter

Gör så här:
Häll fyrkornskrossen i en kastrull. Koka upp vattnet (i vattenkokare) och häll över krossen. Låt stå 8-10 timmar med locket på.

Tillsätt dinkelflingorna och koka upp gröten. Låt småkoka i 20 minuter. Tillsätt salt och klipp ned bitar av katrinplommon och dadlar i gröten. Fortsätt småkoka i ytterligare 10 minuter. Stäng av plattan och låt gröten eftersvälla en stund i kastrullen med locket på.

Servera med mjölk/havredryck/sojadryck och rikligt med valnötter.

För den som vill ha mer och varierad gröt rekommenderas Axas grötrecept.

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s