Ett par rejäla kängor med karisma

Nu har jag fått ett par rejäla kängor från SkråmträskSkon. Nej, det handlar inte om några hårda tillrättavisningar utan ett par nya Asp-kängor. Redan efter några dagars användning kan jag konstatera att kängorna är i klass med mina gamla Tall-kängor från samma tillverkare, vilket är ett väldigt gott betyg! För mina gamla bruna halvkängor med snörning är nästan som nya efter flera vintrars användning och blir faktiskt bara vackrare med åren. Att det ändå blev ett nytillskott bland vinterskorna handlade mest om modell och färg. Ombyte förnöjer, även om jag försöker undvika slit och släng!

Asp känga med resår

Asp-kängor med resår från SkråmträskSkon. Notera den gröna bakremmen, en snygg detalj som ger skorna personlig utstrålning. Roligt att Erik på SkråmträskSkon inte vara sen att bejaka idén.

Det kostar givetvis en slant att köpa handgjorda skor från Västerbotten, inte minst om man jämför med att handla vinterskor till reapris i en vanlig butik. Jag tänker dock att miljöargumenten är starka och att plånboken har igen ”investeringen” i längden. Kängorna är nämligen slitstarka och gjorda av miljövänligt naturgarvat (vegetabiliskt garvat) läder. Det senare är viktigt eftersom garvning vanligen sker med hjälp av krom eller andra tungmetaller, vilket varken är bra för människa eller natur. ”Skråmisar” går dessutom bra att sula om, vilket gör att de kan leva väldigt länge om man sköter dem väl. Lägg därtill att skoköpet är med och stödjer norrländskt småföretagande, nu och för framtiden. Det är en social aspekt av hållbar utveckling som inte heller är att förringa.

Så några ord om hur man vårdar dessa vinterkängor. Jag rengör och smörjer in mina kängor relativt ofta. Lädersmörjning följer för övrigt med kängorna vid köp. Hur ofta jag smörjer dem avgörs av användning och väderlek. Man ska givetvis inte överdriva infettningen, men när vintervädret är blött och smutsen häftar vid skorna är det viktigt att hålla efter dem ordentligt. Jag brukar även vara noggrann med att låta skorna torka i rumstemperatur med innersulan urtagen. Inför sommarförvaringen är jag extra omsorgsfull med rengörning och infettning. När höst går över i vinter är det rena fröjden att kunna ta fram ett par fina och ”startklara” kängor. Det enda jag har behövt byta hittills på mina gamla Tall-kängor är skosnörena. Om man kontaktar SkråmträskSkon så skickar de nya originalsnören för en rimlig penning. Vilken service!

 

 

4 tankar på “Ett par rejäla kängor med karisma

  1. Jag håller inte med om att det är en hög kostnad med ett par Skråmträsk skor. Utgiften kan vara hög när man köper dom men kostnaden uppstår när de används. Sitter just och tittar på mina 7 år gamla skor. Säg att de bara håller tre år till. Inköpprisrt var 2600kr. Det blir 260kr per år. Vad kostar ett par ecco skor som bara håller max 2 år?

    Skråmträsk skor är billigt!

    • Jag kan bara instämma, men skulle nog säga prisvärda istället för billiga. Samtidigt finns det hushåll som inte anser sig ha råd att göra en sådan prioritering, även om man får igen utlägget på sikt. Därav min kommentar om kostnaden. För även om jag inte är speciellt rik tillhör jag de privilegierade som kan ta ett dylikt köpbeslut.

  2. Jag tycker det är en bra investering och inte är det dyrt heller! Bra köp. Snygga. Jag hade bara önskat att det fanns fler modeller av dem. 🙂 Jag hoppade skor i år och köpte ett par gymnastik med lite ull. det var bra för mig. Jag har haft mina ”ecco” i fem vintrar så håller inte riktigt med att alla inte håller. Men skulle ju gärna ha dessa i naturgarvat. Gillar inte att alla skor måste vara så mycket tungmetaller och skräp i. Och att det är vegetabilisk. Många plus här.

    • Jag har också goda erfarenheter av Ecco, även om de inte kommer i närheten av SkråmträskSkons hantverk och den miljöhänsyn som naturgarvat innebär. Ett stort plus med Ecco-skor är att de oftast har en urtagbar innersula. Om man har inlägg är det nämligen helt hopplöst med skor där innersulan är fastlimmad. Visst den går att slita ur när man väl har köpt skorna, men dit kommer man ju aldrig eftersom det inte går att prova skon med inlägg i butiken…. Alla skor borde ha lösa innersulor!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s