Jordens rikaste äger nästan hälften

När jag igår noterade färska siffror på orättvisorna under solen tänkte jag att de skulle få bilda underlag för ett inlägg om den sociala dimensionen av (o)hållbar utveckling. Och jag tänkte puffa för Fair Trade som ett väldigt bra sätt att försöka ändra på orättvisorna. Till min stora glädje har andra bloggare redan hunnit skriva på temat, så varför uppfinna hjulet på nytt!?

Jag försöker handla för en bättre värld genom att prioritera Fairtrademärkta dagligvaror i livsmedelsbutiker och köpa presenter på Fair Trade Shop Globalen här i Uppsala. I föreningsliv och på arbetsplatser jobbar jag för att fikat ska vara rättvist (dvs Fairtrademärkt) och i min framtida undervisning kommer jag givetvis att lyfta frågor om Fair Trade. Vad gör du för att försöka ändra på världens ekonomiska orättvisor?

Green & grejerna

I en liten notis, som man hittar en bra bit ner på ekonomi-sidan på dn.se , berättar Oxfam att världens rikaste nu äger 48 % av jordens tillgångar. Med ”de rikaste” menas den rikaste hundradelen av jordens befolkning.

”De 80 rikaste personerna i världen har under dessa fem år fördubblat sina inkomster. Deras samlade förmögenhet är nu större än hela den fattigare halvan av jordens befolkning” enligt Oxfam, och detta sker samtidigt som en miljard människor lever på mindre än 10 kr om dagen.

Jaha. Sånt här kan man berätta om utan att något händer. Inga löpsedlar, inga extrainsatta nyhetssändningar, inga demonstrationer utanför ambassader, inga Facebook-uppror. Bara ett konstaterande: världen är helt galet vidrigt orättvis, och så är det med det.

Om den där känslan av att du håller på att bli tokig över att sakernas tillstånd i världen är så fel börjar sprida sig så tänker jag att det är…

Visa originalinlägg 136 fler ord

2 tankar på “Jordens rikaste äger nästan hälften

  1. Ja, men även om vi hör om detta gång på gång så är det som att det inte går in. Klyftorna ökar och det känns som att vi bara tittar på. Jag gör i alla fall inte allt vad jag kan för att skapa förändring….

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s