Årets julklapp(ar) – en tipslista

Det började med bakmaskinen för över tjugofem år sedan. På tisdag presenterar HUI Research årets julklapp 2014. Hållbara handlingar är måttligt intresserad av detta jippo och tycker det är talande för vår tid att ett spelbolag har skapat en oddslista för fenomenet. Fast när årets julklapp ändå är på tal kan väl en lista med förslag på lite mer hållbara gåvor knappast skada!? Sagt och gjort:

– Något bättre begagnat. Ett roligt loppisfynd, ett fint vintageköp eller en återbrukad sak.

– En gåva till ett välgörande ändamål. Svenska kyrkans Tänd hoppet i jul är ett exempel, Röda korsets Köp en julklapp som gör skillnad ett annat. Se Goda julklappstips för fler lovvärda uppslag.

– En kulturupplevelse. Kulturupplevelser är i många (kanske de flesta) fall mindre miljöbelastande än prylar. En upplevelse var för övrigt årets julklapp 2008, men behöver för den skull inte vara en förlegad julklapp 2014.

– En rättvist producerad vara. Rättvis handel och produkter med Fairtrade-märkning innebär bland annat att odlare och arbetare fått schysst betalt för sitt slit och att inget barnarbete förekommit i produktionen. Fair Trade Shop finns på flera orter i landet och på Green & grejerna kan du handla schysst online.

– En vegetarisk kokbok. Att öka andelen vegetarisk mat på tallriken är ett enkelt sätt att bidra till en mer hållbar livsmedelsproduktion i världen. Green kitchen stories av David Frenkiel och Luise Vindahl rekommenderas. Anna och Fanny Bergenströms Det goda enkla är också ett utmärkt julklappsval (även om den inte är genomgående vegetarisk), till såväl nybörjaren som den sedan länge gröna hemmakocken.

– Andel(ar) i ett vindkraftverk. En dyr men långsiktig julklapp som ger energi för framtiden.

– Något av de hållbara julklappstips som förhoppningsvis publiceras som kommentarer till detta inlägg.

5 tankar på “Årets julklapp(ar) – en tipslista

  1. Klart att man måste dela med sig av ett hållbart tips- tror du snodde min favorit, en vintagepryl, men till alla fotografer där ute kan man ju göra mycket av sina egna foton. 1. Förra året gjorde vi en kalender/almanacka till mormor som var otroligt uppskattad, en tygkasse till Martins mamma med tryck och fotobok till familjen. Måste nog tycka att dessa presenter är mer åt det hållbara hållet då det åtminstone uppskattas mer än andra presenter. 2. Sen förra året, köpte vi lite öl och gjorde korgar av korgar jag fick av mamma som hon samlat under året. 3. En klänning från Orkanlia eller annat valfritt plagg. Sys upp direkt efter att måtten tagits och det finns second hand tyg. Kul och sitter kanonbra. De klänningar jag har får jag mycket komplimanger för att de är så fina. Orkanlia.se. Ska absolut göra en tipslista själv inför jul! Nu fick jag lite hållbarhetspepp igen!

    • Roligt att kunna bidra till hållbarhetspepp 🙂 Att skapa något själv är ett jättebra tips, och jag tror – precis som du skriver – att det blir gåvor som mottagaren ofta värdesätter högt!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s