En grönare och mer hälsosam månadsmeny

I dagens DN.Lördag återfinns tre uppslag om en middagsmeny för en månad utformad utifrån vetenskapligt baserade kostråd. Här får läsaren bland annat möta en barnfamilj som testar och utvärderar en av de fyra veckomenyerna.

De fem grundläggande kostråd som ligger till grund för menyerna handlar om att konsumera sparsamt med rött kött (max 500 gram/vecka), äta fisk två till tre gånger varje vecka, se till att få i sig 500 gram frukt och grönsaker om dagen, välja fullkorn och att använda rätt fett (omättat och fleromättat istället för mättat fett). Rekommendationerna tangerar de fem kostråd som Livsmedelsverket brukar framhålla, tillsammans med verkets råd om rött kött och chark. Inriktningen på dessa råd innebär inte bara hälsovinster utan även steg i riktning mot en mer hållbar livsmedelskonsumtion. För en ökad andel vegetarisk mat på tallriken är en enkel men viktig åtgärd för såväl hälsa som miljö.

Det intressanta med artikeln är dock inte råden i sig utan försöket att göra konkret och användbar vardag av dem. Kunskapen om Livsmedelsverkets kostråd varierar och bland dem som känner till kostråden kunde efterlevnaden i många fall vara betydligt bättre (gäller även undertecknad). En av orsakerna till det senare är sannolikt att man vet vad man borde äta men inte riktigt hur det ska göras i praktiken. Därför är det positivt att den stora morgontidningen bjuder sina läsare på just en månadsmeny utifrån kostråden. Att artikeln dessutom innehåller fem konkreta tips för att få barn att äta gör inte saken sämre.

För den som vill fördjupa sig ytterligare om hur kostråden kan konkretiseras i vardagen rekommenderas rapporten De svenska näringsrekommendationerna översatta till livsmedel. I slutet av rapporten återfinns förslag till fullständiga menyer för fyra veckor.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s