Ohållbara bekännelser

Jag försöker ändra mitt vardagsbeteende på en rad områden för att leva mer hållbart. Denna ambition rymmer även en strävan efter progression, efter ständig förbättring. För jag blir aldrig färdig med hållbar utveckling. Nedslående? Jag ser det mest som en angelägen och uppfordrande utmaning, och en möjlighet till livslångt lärande.

I inledningen ovan låtar jag kanske aningen präktig och självbelåten. Poängen med det här inlägget är emellertid inte att framhålla min egen förträfflighet, snarare motsatsen. Jag misslyckas nämligen ofta i min strävan. Och om sanningen ska fram – och det ska den om det ska bli någon hållbar utveckling – så finns det områden och beteenden där jag inte ”ställer om” även om jag vet vad jag borde göra. ”Det goda som jag vill, det gör jag inte, men det onda som jag inte vill, det gör jag.” (Rom 7:19)

Ett av de ohållbara beteenden jag har på mitt samvete rör lampor och belysning. I mitt hushåll är vi nämligen väldigt förtjusta i lampor och kompromissar ogärna på området. Att sätta en LED- eller lågenergilampa i viss armatur har tagit emot. Och när glödlamporna började fasas ut så tillhörde vi faktiskt hamstrarna. Ja, vi har ett helt litet lager med glödlampor här hemma (nej, vi säljer dem inte).

Taklampa i köket

Taklampan i vårt kök. Det tar emot att byta bort de vackra glödtrådarna.

Det var en ohållbar bekännelse från mig och mitt hushåll. Hur ser det ut hos dig? Vilka ohållbara lik har du i hushållets garderob? På vilka områden eller med vilka vardagsbeteenden gör du inte det goda som du vet att du borde för en mer hållbar utveckling? Jag är nyfiken på din berättelse om ohållbarhet. Bekänn gärna i kommentarsfältet!

5 thoughts on “Ohållbara bekännelser

  1. Resor! Jag älskar att resa och jag kommer inte att kunna sluta med det. Eftersom vårt samhälle är så felkonstruerat blir det flygresor. Inte varje år men ofta nog. Det borde vara enklare och billigare med tåg. Bil är också svårt att vara utan när man är aktiv en familj, siktar på att skaffa en miljöbil, elhybrid kanske.

    • Ja, resor och transporter är en utmaning, inte minst med tanke på de resmönster som präglar vår tid. Och det kan vara svårt att ställa sig helt vid sidan av rådande trender och vardagsvillkor. Det låter ändå som att du/ni jobbar med frågan. Spännande att ni skiktar på att skaffa en miljöbil, berätta gärna mer om hur planerna utvecklas på din blogg framöver.

  2. Det där är en bra fråga! Det finns ju många saker som jag skulle kunna ändra på om jag vill göra det hållbart goda. Jag är inte vegetarian för jag tycker att det är gott och enkelt att äta kött och fisk ibland (även om jag inte äter så himla mycket). Jag har inte valt bort pappersmorgontidning till förmån för att läsa digitalt, för jag älskar att sitta och bläddra i tidningen, särskilt till helgfrukosten. Jag köper ibland saker som jag helt säkert vet att jag inte behöver. Det är ju som du säger, det går hela tiden att flytta gränserna hos sig själv!

    • Det gäller att inte bli nedslagen av all förbättringspotential i vardagslivet utan att se utmaningarna som en möjlighet till stegvisa förändringar i rätt riktning. Därför är det uppmuntrande och lärorikt att ta del av varandras berättelser, att höra om både framgångar och motgångar i vår strävan på vägen mot ett mer hållbart liv.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s