Skräpmat

Skräpmat är (oftast) dålig mat, fast kasserade matvaror behöver inte vara det. I ett par artiklar i UNT berättar dumpstraren (containerdykaren) Andreas Jakobsson om hur han kan leva gott på bortslängd mat: Containerfynd blir god mat och Han lever på bortslängd mat. Jag vet inte om jag vill uppmana till sopdykning, men dumpstrarnas förhållningssätt till mat som slängts av butikerna kan vara inspirerande även för oss inte fullt så radikala. För i många (matav)fall kan vi lita på våra sinnen. Titta, lukta och smaka – innan du ratar den enligt bäst-före-märkningen gamla maten!

Annonser

2 thoughts on “Skräpmat

  1. En del butiker försöker förvisso ta hand om matvaror som är på väg att bli gamla genom att laga måltider i butiken, och på så sätt minska matsvinnet och ändå tjäna pengar på varorna. Vissa butiker ger bort mat till välgörenhet. Men det finns givetvis utrymme för fler initiativ, från såväl handlare som konsumenter. Produkter som passerat bäst-före-dag får butikerna sälja eller ge bort så länge de kan garantera livsmedelssäkerheten. Vid sista förbrukningsdag är det dock alltid stopp. Vilket vi konsumenter ska vara glada för, eftersom det finns goda skäl för denna märkning.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s