En ohållbar kredit

Idag är det Overshoot Day, den dag då vi människor har förbrukat jordens årsproduktion av ekologiska resurser och därmed överskridit naturens ”budget” för i år. Fram till nyår är det alltså kredit som gäller. För vi skulle behöva drygt 1,5 jordklot för att matcha mänsklighetens nuvarande konsumtion, och om alla skulle leva som vi gör i Sverige krävdes det drygt 3 Tellus.

Det måste till modiga och långtgående politiska beslut för att vända utvecklingen, och här är de allmänna valen den 14 september en utmärkt möjlighet att påverka politikens inriktning. Varje hushåll kan dessutom dra sitt strå till en mer hållbar samhällsstack. Här skulle Hållbara handlingar kunna komma med en rad tips och tankar, och brukar också så göra. Fast idag väljer jag att stanna inför nedslående och uppfordrande fakta. Våra ekologiska fotavtryck är oproportionerliga. Det här håller inte!

3 tankar på “En ohållbar kredit

  1. Verkligen tråkig utveckling det här.
    Måste vändas så snart så möjligt annars kan det bli konsekvenser som inte går att överblicka.
    Bra att få tips och funderingar för en mer hållbar utveckling.

  2. Ja, att utvecklingen är oroväckande känns som en underdrift. På samma gång är det hoppfullt med alla goda krafter som faktiskt vill se och försöker jobba på en förändring. Ett långsiktigt arbete där vi inte får tappa modet bara för att Overshoot Day (hittills) infallit tidigare och tidigare för varje år. Bara att bita ihop och kämpa på, ett steg i taget – för tillsammans kan vi greja det!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s