Gröna Coop ett minne blott

SAS EuroBonus har gått och blivit partner till Coop i kooperationens nya medlemsprogram. Genom avtalet kommer de två medlemsprogrammen att samverka och medlemmarna kan använda sina poäng i båda systemen.

Coop verkar väldigt nöjda med upplägget. Så här säger Mikaels Ahlqvist, chef för Coop MedMera medlemsprogram, i ett pressmeddelande: ”Vi är mycket glada över vårt partnerskap med SAS EuroBonus som möjliggjorts av vårt nya poängbaserade medlemsprogram. Nu får våra medlemmar del av SAS EuroBonus unika erbjudanden. De kommer bland annat ha möjlighet att använda sina samlade poäng till flygresor med SAS.”

En härlig kundnytta kan tyckas, men rent ut sagt bedrövligt med tanke på Coops ambitioner på miljöområdet. En synpunkt som också lyftes i Sveriges Radios Ekonomiekot igår. Men KFs ordförande Anders Sundström tar lätt på kritiken: ”Jag tycker inte att vi kan se det på det sättet, att världen skulle bli väldigt mycket bättre om vi avskaffade allt flyg.” Och efter denna retoriska manöver (där kritikerna alltså förlöjligas genom att deras åsikter dras in absurdum) börjar han prata om att det är konsumentens ansvar att göra sina val.

Visst är konsumenten – i alla fall delvis – ansvarig för sina val och i mötet med Coops nya medlemsprogram går det ju förhoppningsvis att finna andra fördelar än billiga flygresor. Samtidigt är det djupt beklagligt att Coop MedMera inte hjälper sina medlemmar i en mer hållbar riktning än så. Och en ordförande som uttalar sig på detta sätt känns varken som ett lyft för kooperationen eller miljön. Något Coop kan få äta upp. De myndiga och miljömedvetna konsumenter Sundström hänvisar till kanske väljer att klippa sina medlemskort. Men vad gör väl sådant när kooperationen fått till det med SAS Eurobonus!?

Uppdatering 140619: Bläddrar i senaste numret av Coops medlemstidning Mersmak och hittar där följande om nya medlemsprogrammet: ”Lanseringen av det nya programmet ingår i en större satsning för att skapa ett Coop med ökat fokus på ekologi, hälsa och miljö, med bättre butiker och service, samt konkurrenskraftigare priser. Ett Coop att vara stolt över och som du kan vara med och påverka.” Hur ett ökat fokus på miljöfrågor går ihop med samarbetet med SAS Eurobunus framgår inte. Anders Sundström kanske kan förklara det för mig och andra medlemmar!? För nej, det nya medlemsprogrammet har inte gjort mig mer stolt över kooperationen. Hittills har det bara skapat en trist bismak av irritation och besvikelse.

4 tankar på “Gröna Coop ett minne blott

  1. Ja, det rimmar illa med det de säger sig stå för! Jag handlar mestadels på Coop för att jag upplever att det finns ett större miljötänk där, men nu kanske man får ta sig en funderare…. Eller egentligen ska man väl ifrågasätta för att kunna påverka. Fundera på sin egen kammare hjälper väl knappast, men sådant blir inte så ofta att jag tar tag i, tyvärr.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s