Den som är väldigt stark är inte alltid väldigt snäll

4 av 10 väljer ekologisk mat enligt en färsk undersökning gjord på uppdrag av Livmedelsföretagen. I studien konstateras – inte helt oväntat – att det är kvinnor och personer yngre än 40 år som driver konsumtionsutvecklingen i ekoriktning. Däremot är det lite mer förvånande att ungefär lika många låginkomsttagare som höginkomsttagare handlar ekologiska livsmedel.

Ökade kostnader anges ofta som en anledning till att inte kunna prioritera ekoprodukter. Ett påstående som denna studie alltså problematiserar på ett intressant sätt. Bland höginkomsttagare är det därtill 12 procent som säger att de aldrig köper ekologiskt, medan siffrorna för låg- och medelinkomsttagare är 9 respektive 3 procent. Trots stora resurser tycks alltså välbärgade hushåll vara mindre benägna att konsumera gröna livsmedel. Något som rimmar illa med devisen om att ”den som är väldigt stark också måste vara väldigt snäll” (ord som har tillskrivits både Pippi och Bamse). Heder åt alla de hushåll med knappa resurser som trots allt stöttar en hållbar livsmedelsproduktion!

Undersökningen visar också att två av tre svenskar väljer ett svenskt konventionellt odlat alternativ före importerade ekologiska livsmedel. Här framstår de som bor på landsbygden som mest benägna att välja svenska konventionella produkter framför importerade ekovaror.

Det senare resultatet kan ju låta som ett uttryck för aktiva och kloka konsumentval i en komplex värld. Att välja (mer eller mindre) närproducerade konventionella produkter framför importerade ekologiska är dock inte så välgrundat som många tycks tro. Så här skriver Naturskyddsföreningen om just denna fråga på sin hemsida: ”Svenskt är bra, men det är viktigare att välja mycket eko och mycket vego om du vill göra en insats för miljön. Matens transport till butikerna är inte det som påverkar miljön mest. Kemiska bekämpningsmedel, konstgödsel och enorma odlingar där bara en enda gröda frodas belastar miljön mycket mer. Det slipper du bidra till när du köper ekologiskt. Du visar också att det finns en efterfrågan på ekologiskt, vilket kommer att leda till fler svenska ekojordbruk. För en bonde är det oftast mer lönsamt att satsa på ekologiskt, vilket kan rädda många svenska jordbruk som hotas av nedläggning.”

Så välj generellt ekologiskt och vegetariskt framför konventionellt närproducerat. Och tänk gärna på livsmedlets väg till butiken, men kom också ihåg att transporten från butiken till hushållet kan vara väl så miljöbelastande!

 

 

 

Annonser

2 thoughts on “Den som är väldigt stark är inte alltid väldigt snäll

  1. Intressant att låg- och medelinkomsttagare verkar välja ekologiskt i högre utsträckning än vad höginkomsttagare gör. Verkligen synd att den senare gruppen inte är mer villig att göra det! Jag har förresten lagt upp en länk till din blogg på min egen. Hoppas att det är ok.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s