Fruktcocktail med okänd hälsoeffekt

Idag kom ännu ett i raden av matlarm. Naturskyddsföreningen har begärt ut siffror från Livsmedelsverket som visar att det finns rester av bekämpningsmedel i 87 % av konventionellt odlade frukter. Inför sådana siffror är det sunt att känna oro. Livsmedelsverket manar dock till lugn inför den cocktail av olika bekämpningsmedel som återfinns i fruktdisken: ”Att äta mycket av olika frukter och grönsaker är bra för hälsan oavsett om de är ekologiskt eller konventionellt odlade. Det finns så små rester av bekämpningsmedel kvar i konventionellt odlade grödor, så av hälsoskäl behöver du inte välja ekologiskt. Men vill du värna om miljön och de som arbetar på frukt- och grönsaksodlingar kan du välja ekologiska alternativ.”

Jag säger inte att Livsmedelsverket saknar vetenskapligt stöd för sin hållning. På samma gång förefaller mixen av bekämpningsmedel i frukt och grönsaker – och denna blandnings okända hälsoeffekter – både oroväckande och ohållbar. Därför väljer jag i allt högre utsträckning ekologiska frukter och grönsaker. Av hälsoskäl, men kanske inte minst för miljöns skull och i solidaritet med de människor som arbetar på odlingar och plantager. Det kostar lite extra men jag har upptäckt att det finns ganska mycket i mitt liv som jag kan avvara för att möjliggöra denna utgiftsökning.

På Naturskyddsföreningens hemsida listas fem frukter som du vill byta till eko. Många livsmedelsbutiker har successivt utökat sitt utbud av ekologiska varor. Om du trots allt saknar någon eko/reko vara i din butik, ta upp det med butikspersonalen – eller ännu hellre med butiksägaren. Eller rösta med fötterna och handla bara i butiker med ett bra sortiment av ekologiska varor. En annan väg till ekologiska frukter och grönsaker är att prenumerera på Ekolådan.

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s