Hållbart semesterresande

Så här i mitten av april börjar planerna för sommarens ledighet att ta konkret form. I alla fall är det så i mitt hushåll. Semesterresor och turistande rimmar ibland illa med hållbar utveckling. Handen på hjärtat – hur eko och reko är dina planer inför sommaren?

Nätverket Schyst resande lyfter de sociala och ekonomiska baksidorna av våra semestervanor. För den som istället vill få uppslag om mer hållbara resmål finns Ethical Traveler. Det är en ideell organisation som vill “empower travelers to change the world”. Utifrån kategorierna miljö, social välfärd, mänskliga rättigheter och djurskydd listar organisationen världens tio mest etiska res- och turistmål. Ett annat tips är Ethical Travel Guide, som finns som både bok och e-bok. En annan möjlighet är att lyfta frågor om hållbar utveckling med det företag som man är på väg att köpa en semesterresa av. Att välja det reseföretag och det resmål som är ”bäst i klassen” är ju bättre än att inte anstränga sig alls.

Samtidigt gäller det som alltid att tänka lite själv. Att flyga till Bahamas eller Palau (resmål som Ethical Traveler listar som tio-i-topp) är ju trots allt inte den mest hållbara handling man kan göra som nordbo. Ja, ibland kanske du och jag helt enkelt behöver inse att vi måste avstå från visst resande. Eller i varje fall inte förverkliga en resa till andra sidan jorden varje år.

 

 

 

 

6 thoughts on “Hållbart semesterresande

    • Jag har skrivit ett litet inlägg om hållbara resor själv och har länkat till dig. Inlägget kommer vid kl 12.00 svensk tid imorgon, så att du vet. Jag hoppas och antar att detta är okej.

      • Varsågod. Du får gärna komma med en synpunkt på om det är intressant med kalender över kommande resor. Jag har sett att det finns ibland på resebloggar och jag är sugen att ha en liten reseblogg light eftersom jag reser rätt mycket. Jag tycker också det är ett smart sätt att interagera med läsare. På något sätt när man läser en blogg tycker jag det är lite intressant över vad ”planerna” är framöver och vad man ska skriva om ifall man ska kika in igen.

  1. Ping: Hållbart resande: Way Out West- En festival med fokus på hållbarhet. |

  2. Ping: Hållbart resande: Way Out West- En festival med fokus på hållbarhet. - Äntligen vilse

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s