Fina fisken

Det händer att jag blir tillfrågad om tips på lättlagade och goda fiskrätter. På min tallrik är en god fiskrätt en måltid som både smakar gott och som kan ätas med någorlunda gott samvete. För fisk och skaldjur finns minst två relevanta och vanliga märkningar som kan hjälpa konsumenten att göra hållbara val:

– Marine Stewardship Council (MSC) är en internationell märkning som utvärderar de biologiska effekterna av fisket utifrån arternas bestånd och det övriga marina ekosystemet (främst havsbottnar). Certifieringen beaktar även frågan om bifångstens sammansättning. MSCs blå miljömärke gör ett bättre miljöval enkelt i butik och på vissa restauranger.

MSC - certifierat hållbart fiske

MSC – certifierat hållbart fiske

– KRAV är en svensk märkning vars regler för vildfångad fisk motsvarar MSCs. Men KRAV har dessutom några mer tekniska områden som bland annat rör motor, bränsle och kemikalier som används ombord på fiskebåtarna. KRAV kan därtill märka odlade vattenbruk, vilket MSC inte gör. KRAVs logga tror jag de flesta känner till.

Varken MSC eller KRAV inkluderar uttryckligen klimataspekten i sina respektive märkningar. Fast fiskets klimatpåverkan mäts till viss del indirekt eftersom märkningarna tar hänsyn till beståndens situation, som påverkar utsläppen av växthusgaser från fisket på ett tydligt sätt.

En del producenter anger fiskemetoden på förpackningen. Som konsument kan man dessutom ställa frågor till handlare och producenter om fiskemetoder. De transporter som krävts för beredning av fisk och skalning av skaldjur deklareras dock sällan på förpackningen.

Utöver miljömärkning och förpackningsinformation finns även WWFs Fiskguide. I guiden markeras fisk- och skaldjursarter som gröna (”smaklig måltid”), gula (”var försiktig med”) eller röda (”låt bli”). Konsumentguiden anger också vilka fisk- och skaldjursarter som finns miljömärkta. Råden baseras på en bedömning av beståndets status, artens biologi, rådande fiskeriförvaltning, bifångster i fisket och fiskets påverkan på ekosystemet. WWFs Fiskguide finns även som app för smartphones.

Så tillbaka till frågan där inlägget startade. Jag har börjat rekommendera kokboken Blå fisk som svar på den. Enligt MSC riktar sig boken till ”redan frälsta fiskälskare och till dig som vill testa att laga fisk och skaldjur för första gången”. Behöver jag säga att alla recepten är baserade på fisk och skaldjur som finns MSC-märkta!?

Lämna en kommentar