Tvätta händerna

Pumptvål och handsprit

Pumptvål och handsprit + en handduk avsedd för tvättade händer – svårare än så behöver det inte vara att skapa förutsättningar för god handhygien i köket!

I början av min utbildning sammanfattade en av våra lärare de fem viktigaste råden för kökshygien med följande ord: ”Tvätta händerna, tvätta händerna, tvätta händerna, tvätta händerna, tvätta händerna.” Börjar det bli tjatigt?! Antar det, men bakom den repetitiva lustigheten ligger mycket klokskap. Och som blivande hem- och konsumentkunskapslärare tänker jag nu ta chansen att vara basalt och lite präktigt undervisande. För handtvätt är viktigt – både för din egen och andras hälsa (och så i förlängningen även för en hållbar utveckling).

De allra flesta vet att man ska tvätta händerna före matlagning, men det är ändå lätt att glömma eller prioritera ned handtvätten i vardagen. Det är också vanligt att händerna tvättas på fel sätt eller på fel plats.

När händerna tvättas ska det göras ordentligt, alltså inte bara handflatan utan även baksidan av händerna, mellan fingrarna, kring naglarna och upp över handlederna. Det är också viktigt att skölja av händerna ordentligt i ljummet vatten så att smuts och mikroorganismer verkligen försvinner. Därefter torkas händerna lämpligen på en torr och ren handduk som bara är avsedd för handtvätt. Behöver jag säga att händer inte ska torkas på diskhandduken!? Att ha tvål i en pumpflaska placerad på diskbänken är både smidigt och hygieniskt. Handsprit är dessutom ett bra komplement till tvål och vatten.

Om handtvätten ska bli väl genomförd behöver den få ta en liten stund. I många förskolor och skolor sjunger man en särskild sång för att markera den tid handtvätten ska få ta. Du väljer själv om du sjunger, men ibland säger man att det bör ta minst lika lång tid att tvätta händerna som att sjunga Blinka lilla stjärna.

Det är i köket händerna ska tvättas före det att livsmedel hanteras. Att gå in på toaletten och tvätta händerna medför onödiga hygieniska risker. På toaletten finns det nämligen bakterier från tarmkanalen som kan sprids till köket via händer som tar i kontaminerade kranar, handdukar och dörrhandtag.

I många fall behöver händerna tvättas även under matlagningens gång. Efter kontakt med rått kött eller råa och kanske jordiga grönsaker och frukter är det till exempel bra om händerna tvättas. Likaså om händerna kommer i kontakt med förpackningar som kanske inte är helt rena. Samtidigt ska handtvätten givetvis inte bli så rigorös att matlagningen blir praktiskt ogenomförbar. Använd tvål och sunt förnuft!

Förresten – visste du att handtvätten har en egen dag?! Global Handwashing Day uppmärksammas den 15 oktober varje år.

3 thoughts on “Tvätta händerna

  1. hmm. vill vara lite ifrågasättande på så sätt att för mycket handtvätt ger torra händer som resulterar i sprickor vilket gör att smuts fastnar lättare osv. Vår överkonsumtion av handsprit tror jag inte heller på, möjligtvis till magsjukeperioder och för vårdpersonal, men i övrigt säger jag nej av skälet att det naturliga floran slås ut. Men nu är jag ju inget kunnig i ämnet direkt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s