Bee’s Wrap miljövänligt alternativ till plast

Jag har just beställt Bee´s Wrap, en produkt som verkar vara ett smart och naturligt alternativ till plastfolie.

Bee's Wrap ark

Bee’s Wrap ark. Foto: Emily Blistein, http://www.beeswrap.com.

Bee’s Wrap-arken är miljövänliga, gjorda av ekologisk bomullsmuslin, bivax, jojobaolja och kåda. Enligt tillverkaren gör kombinationen av bivax och jojobaolja dessutom att matvarorna hålls fräscha. Produkten kan användas för förvaring av bröd, ost, grönsaker och frukt, eller för att göra ett smörgåspaket eller täcka en skål. Rekommenderas dock inte till rått kött.

Bee's Wrap lätt att använda

Bee’s Wrap är lätt att använda. Foto: Emily Blistein, http://www.beeswrap.com.

Arken förefaller lätta att använda. Det är bara att slå in livsmedlet och värma med handen så hålls det på plats. Materialet rengörs i kallt vatten och när arket har torkat är det bara att använda det igen. Och igen. Och igen.

Bee’s Wrap får fem av fem gafflar av Allt om mat. Produkten finns bland annat att köpa genom Bucks and Spurs i Stockholm.

Annonser

7 thoughts on “Bee’s Wrap miljövänligt alternativ till plast

  1. Låter jättespännande! Jag har lite bekymmer med vad jag kan använda istället för plastfolie, här kanske svaret finns! Lämna gärna en recension när du provat.

  2. Ja, bomullsodling är resurskrävande och har ofta många andra negativa miljökonsekvenser. Enligt uppgift är Bee’s Wraps bomullsmuslin dock ekologisk. Förhoppningsvis innebär det en någorlunda hållbar produktion.

    • Jag kan tyvärr inte så mycket om silikon och olika silikonprodukter. Kanske kan någon av bloggens läsare berätta mer eller ge tips om bra källor till fördjupning på området?

      Det brukar hävdas att silikon är ofarligt, att det är ett säkert material då det är reaktionströgt (vilket innebär att silikon inte reagerar med och så påverkar den omgivande miljön). Silikonprodukter innehåller dock ofta olika tillsatser som kan hamna i omgivningen, och silikonprodukters exakta innehåll står sällan på förpackningen. Denna osäkerhet kring materialet gör att jag nog skulle vägledas av försiktighetsprincipen.

      Men frågan är komplex. Ta bakplåtspapper som exempel. På detta område finns det silikonalternativ som kan användas om och om igen. Med vanliga bakplåtspapper blir det mycket mer slit och släng (även om man återanvänder dessa så gott man kan), och dessa papper kan dessutom vara behandlade med perfluorerade ämnen för att vara vatten- och fettavvisande. Om jag har förstått det rätt så ska Svanenmärkta bakplåtspapper och bakformar dock vara fria från fluorföreningar. Att smörja bakplåten med smör är ett tredje alternativ. Fast mejeriprodukter är inte heller miljöneutrala om man tänker in mjölkproduktionens utsläpp av växthusgaser, och feta plåtar måste diskas i varmvatten vilket ökar energiåtgången varje gång plåtarna används. Som sagt, denna och liknande frågor är komplexa.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s