Kött på benen

Kött är ett både älskat och ifrågasatt livsmedel, och frågor som rör köttkonsumtion är komplexa och laddade. Så det gäller att ha kött på benen när man uttalar sig i frågor som rör köttproduktion och köttkonsumtion. Något som känns särskilt aktuellt att säga idag, då LRF i Nyköpings delar ut hamburgare på Gripenskolan i Nyköping samtidigt som skolan har sin köttfria onsdag.

LRF i Nyköping menar att man agerar för att få till stånd en debatt kring en viktig fråga, nämligen att skolungdomarna måste få tillräckligt med näring. Vilket man alltså inte anser att ungdomarna får om skolan har en vegetarisk dag per vecka. Till Dagens Media säger Lovisa Norberg, medlem i LRF och den som anordnar aktionen: ”Vi tycker att de (läs kommunen) har dåliga kunskaper om de här frågorna. Dessutom går de ut och talar om att vi producerar en dålig produkt.” Och hon tillägger: ”Vi vill bara att ungarna ska få ordentligt med näring alla dagar. Det är särskilt viktigt för tjejer som växer, idrottar och ska bli snygga. De har ett väldigt stort järnbehov och jag tror inte att man alltid tänker på flickorna. De har kommit i skymundan för de ställer sig inte upp och skriker direkt.”

Med tanke på LRF:s hållning till vegetarisk mat kan man undra vem eller vilka som behöver läsa på. Det går nämligen alldeles utmärkt att leva på vegetarisk kost utan att få näringsbrist. Att hävda något annat är att fara med direkt osanning! Och att det skulle finnas någon substans bakom påståendet att skolköket inte tänker in just tjejers näringsbehov har jag mycket svårt att tro. Men vad vet jag, kommunens eller skolans kostchef kan ha missat den senaste forskningen om vilka livsmedel som gör flickor snygga!?

Det är inte heller någon som har hävdat att LRF:s medlemmar producerar köttprodukter av låg kvalitet. Problemet är bara att köttproduktionen inte är särskilt hållbar, något som LRF och dess företrädare säkert har hört talas om. Det går nämligen åt betydligt mer resurs för att producera animalier än vegetabilier. Ska jorden kunna föda alltfler människor behöver vi i västvärlden därför förändra vår livsmedelskonsumtion. Lägg därtill att animalieproduktion också leder till stora utsläpp av växthusgaser, något som inte minst gäller för idisslare. Så ja, ur dessa synvinklar är nötkött en mindre bra produkt. För jag hörde inte att LRF:s lokala företrädare i Nyköping slog ett slag för naturbeteskött, som på ett tydligt sätt bidrar positivt till kulturvård och biologisk mångfald (och därför kan sägas vara en mer legitim köttproduktion trots klimatpåverkan).

LRF:s tilltag liknar för övrigt Moderata Ungdomsförbundets aktion mot Vasaskolan i Gävle, när skolan hade en vegetarisk dag i november 2013. MUF argumenterade då utifrån ett valfrihetperspektiv och att ingen ska tvingas att äta vegetarisk mat. En argumentation och överreaktion som tyder på stor okunskap, eftersom kött och köttkonsumtion vanligtvis utgör en tydlig norm i västvärlden.

Annonser

8 thoughts on “Kött på benen

   • LRF:s aktion väcker många frågor. Näringsberäknade de hamburgarna före servering? Hur såg måltiden i dess helhet ut? För de serverade väl inte bara kött? En lite mer seriös undran är hur LRF på allvar kan och vill bidra till att utveckla näringsriktiga, prisvärda och hållbara skolmåltider? Att motarbeta vegetariska alternativ är ju inte särskilt konstruktivt! Och i min enfald så trodde jag dessutom att LRF även är engagerade i vegetabilier…

   • Det hela känns faktiskt jättekonstigt. Om konsumentens behov ändras är det väl bara för bönderna att ställa om produktionen att LRF ska verka lobbyorganisation a la amerikanska mått känns konstigt.

   • LRF får gärna gå in för att försöka påverka livsmedelsinköpen till skolor och kommuner, bara de gör det på goda grunder och med argument som håller! Tänk vilka goda – i många bemärkelser dessutom – möjligheter till progressiva samarbeten det borde finnas. Det gäller bara att man förmår tänka lite utanför den invanda köttboxen! Det är ju inte tal om att ALLA ska tvingas bli veganer, utan om att barn och ungdomar ska få möjlighet att prova på och växa in i lite mer sunda och hållbara matvanor.

   • Jo men i detta fall känner jag att de bara går ut för att försvara sina köttbönder som de tror ska dö ut. Känns konstigt att man påverkar barn på det sättet för att styra deras åsikt, genom att åka till skolan. Känns farligt att skrämma tjejer, ungefär som att de inte skulle överleva utan kött. Pinsamt.
    Skolorna ska ju vara en frizon tycker jag. Känns inte okej alls.

 1. Nej, varken syftet eller metoderna var något vidare denna gång. Det jag menar är att LRF med andra metoder och mer genomtänkta perspektiv säkert skulle kunna bidra till skolmåltidernas utveckling, men även till kunskapsinhämtningen i skolan. Ja, skolans mat och måltider borde ju ingå i ett helhetstänkande kring dessa områden på varje skola och i varje kommun – och där tänker jag att även företagare som bönder (organiserade genom LRF) kan finnas med på ett hörn. Men då givetvis inte genom att bidra med perspektiv som ”ät kött så blir ni snygga tjejer” 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s