Grejar män biffen!?

Kött – inte minst rött kött – har länge åtnjutit högsta status när livsmedel rangordnas i västvärlden. Det ska vara kött när det är fest, och kött har en stark tendens att strukturera och namnge många måltider. Ja, även helvegetariska rätter hämtar ofta namn från kötträtter, till exempel sojakorv och morotsbiffar.

Sedan Andra världskriget har köttkonsumtionen ökat och idag äter svensken i genomsnitt 85 kg kött/år (slaktkroppsvikt, inklusive ben). Direktkonsumtionen av rent kött är cirka 49 kilo per person, men till detta kommer 23 kilo charkvaror och 11 kilo frysta produkter som innehåller kött (till exempel färdigmat). För den som vill veta mer om köttkonsumtionen i Sverige rekommenderas Jordbruksverkets hemsida.

Forskning visar att män äter mer kött än kvinnor. Kött associeras även till egenskaper som förknippas med maskulinitet, till exempel styrka och aggressivitet. Det finns också de som menar att köttets höga status samvarierar med mäns överordning i samhället, att det inte är en slump att det som män gärna äter också har högst status när livsmedel rangordnas. Kvinnor är hur som helst oftare vegetarianer eller veganer än vad män är.

Varför skriver jag nu detta? Jo, i vår tid talas det ofta om behovet av en minskad köttkonsumtion. Det finns flera goda skäl till detta: djuretiska ställningstaganden, hälsoaspekter, rättviseperspektiv (tillgång till mat för alla på jorden) och miljöhänsyn. Vi som lever i västvärlden står alla inför utmaningen att försöka leva mer hållbart, bland annat genom förändrade matvanor. Mot bakgrund av hur köttkonsumtionen ser ut förefaller män ha en särskilt saftig uppgift att ta tag i. Frågan är om vi män grejar den biffen!?

1 tanke på “Grejar män biffen!?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s