God fortsättning supervalåret 2014

God fortsättning på det nya året!

År 2014 kallas ibland för ett supervalår eftersom både Europaparlamentsvalet och svenska nationella allmänna val infaller under året. Den 25 maj är det val till Europaparlamentet och den 14 september är det val till riksdag, kommun- och landstingsfullmäktige.

Ett valår innebär en särskild möjlighet att göra sin röst hörd. Och varje röstberättigad medborgare ska givetvis använda sin demokratiska rättighet att utse sina företrädare till samhällets olika beslutsfattande nivåer. Men som medborgare kan man göra mer än att begå sin rösthandling. Fram till valen (och givetvis även efter dem) är det möjligt att vara med och försöka sätta agendan för den politiska debatten och därmed påverka den framtida samhällsutvecklingen. Något även icke röstberättigade medborgare – här tänker jag bland annat på barn och ungdomar – kan göra. Genom att resa angelägna frågor och ställa politiker och andra makthavare till svars för den förda politiken går det att bidra till att de verkligt avgörande problemställningarna blir belysta. Hit hör givetvis frågor som rör hållbar utveckling, både i Sverige och i världen.

Frågor som rör hållbar utveckling står dock inte högst upp på den politiska dagordningen just nu. Under mellandagarna kom emellertid ärkebiskop Anders Wejryd och sex andra namnkunniga personer med en utmaning till riksdagspartiernas partiledare och språkrör. I en debattartikel i Dagens industri reste Wejryd och de andra debattörerna ett antal frågor om hållbar utveckling och krävde svar från partierna i god tid före Europaparlamentsvalet (som är det första av valen detta år). Det ska bli intressant att se om partiledarna förmår bemöta frågorna och vilka svar de i sådana fall levererar. Jag tänker dessutom att varje medborgare som är engagerad i frågor som rör hållbar utveckling ska följa debattörernas exempel och börja ställa frågor till politiker på olika nivåer. Frågorna kan resas på debattplats och i insändare, men också ställas i sociala medier, till partikanslier, vid skolval, i valstugor etc. Ja, låt politiker i olika sammanhang erfara hur angeläget det är att just frågor om hållbar utveckling diskuteras och besvaras under supervalåret 2014!

9 tankar på “God fortsättning supervalåret 2014

 1. Ja, för de allra flesta av oss är det nog den största miljöinsatsen vi kan göra 🙂 Och oavsett vilka partisympatier man har kan man försöka påverka sitt parti och dess politiker att röra sig i en grönare riktning.

 2. Bra skrivet – håller med till fullo.
  Tänker rent spontant på Föräldravrålet som vill sätta press på politiker att prioritera miljön.

  Ett tips till dig kan vara att se till att länkar öppnas i eget fönster så man kan kolla det du länkar till utan att tappa din artikel.

  Må bäst.

 3. Jag tror vi behöver en framstående mediafigur som lägger manken till och jobbar för hållbar utveckling hela tiden. Typ Kronprinsessan Victoria. Någon alla följer. Känns som det är lite brist på färgstarka personligheter medialt som jobbar med miljö just nu. Känns som miljöarbetet saktat in snarare än accelererat på sistone men det kanske bara är en känsla.

 4. Well jag vet inte. Som jag skriver är det kanske bara en känsla av att det är ”samma gamla folk” som engagerar sig om du förstår vad jag menar? Om man tänker till sociala medier skulle det vara intressant att få någon som redan är känd för något annat att driva frågan hårt för att få andra, som inte redan är ”en believer” att börja engagera sig. Resten av oss gör det ändå. Om vi tar en jämförelse t ex, en person som skriver engagerat om miljö och miljöpolitik har på din höjd upp till 1000 följare på twitter (av andra miljöintresserade) medan vilken modebloggerska som helst, sällan egentligen så viktig i debatten kanske har 45 000 följare och där varje litet pip från denna människa får supermedialt genomslag och smittar av sig på hela dennes generation. Men hur man ska nå dit med miljö vet jag inte. Om jag tycker det är något särskild inriktning på debatten som saknas, det vet jag inte, snarare en brist på volym.

  • Håller med dig Katarina.
   Visst vore det trevligt om någon kändis kan ta ställning och sprida budskapet.
   Lite som prins Charles eller Jamie Oliver.
   Kanske något för prinsessan Madeleine nu när hon ska få barn och redan är med så mycket i Childhood.
   Jag försöker så gott jag kan via min blogg och sprida via andra som t.ex. Blondinbella, UnderbaraClara som båda har gott om följare.
   Gäller att få in i deras ”flöde” på ett naturligt sätt.
   Ju fler vi är – desto bättre.

   • Ja ungefär så. Och utanför bloggvärlden. För lets face it, innan jag började blogga hade jag ingen aning om vem UnderbaraClara var, även om hon har mängder av följare.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s