Snurrig säsong på ICA Maxi

Säsongsmat och att äta säsongsanpassat har varit i ropet ett tag. Fast egentligen är det ju inget nytt. Människor har i alla tider anpassat sin kosthållning utifrån rådande omständigheter, efter årstid och omgivning. Det är snarare under de senaste decennierna som vi har fått för oss att allt ska vara tillgängligt alltid. En hållning som inte är särskilt hållbar.

Begreppet säsongsmat är dock mångtydigt och används på lite olika sätt i olika sammanhang. Själv tänker jag att säsongsmat är livsmedel som för tillfället håller en hög kvalitet (god smak och bra näringsinnehåll), är någorlunda prisvärda och har en så liten miljöpåverkan som möjligt. Och säsongsmat handlar framför allt om det som är ”i säsong” lokalt eller regionalt, och alltså inte livsmedel som är det på andra sidan jordklotet.

ICA Maxi Stenhagen i Uppsala – och sannolikt många andra ICA-butiker – har dock en lite annan syn på begreppet. ”Vår bästa tid är nu! Det är alltid skördetid någonstans på jorden” lyder parollen på det väl exponerade säsongshjul som finns på frukt- och grönsaksavdelning på nämnda butik.

Säsongshjul på ICA Maxi, Stenhagen, Uppsala.

Säsongshjul på ICA Maxi, Stenhagen, Uppsala.

Det är i sig positivt att livsmedelsbutiker uppmärksammar mat som är ”i säsong”. Fast som kund häpnar jag ändå över hur ICA Maxi tolkar och praktiserar begreppet. Det aktuella säsongshjulet innehåller förvisso svenska säsongsgrönsaker och frukter som rödkål, morot, brysselkål, grönkål och äpplen. Men dessa ställs tillsammans med frukter och grönsaker från annat håll. Och inte minst – när butiken exponerar grönsaker och frukter lyser de svenska med sin frånvaro och man frontar med citrusfrukt från Sydeuropa och chilensk avokado!

Frukt och grönsaker vid säsongshjulet

Frukt och grönsaker vid säsongshjulet på ICA Maxi, Stenhagen, Uppsala.

Avokado från Chile. Säsongsmat!?

Avokado från Chile. Säsongsmat!?

När jag ser mig om på frukt- och grönsaksavdelningen i butiken upptäcker jag dessutom att de lokalt eller regionalt odlade livsmedlen inte fått några fina röda skyltar med texten ”Säsongsvara!”. Kanske var det en tillfällig miss, men jag befarar att så inte är fallet. Vän av konspirationsteorier skulle till och med kunna få för sig att livsmedelskedjan och/eller den enskilda butiken använder ett innebegrepp som säsong för att locka sina kunder till konsumtion som egentligen rimmar ganska illa med de intentioner som begreppet ofta förknippas med.

För den som på allvar vill försöka äta mat efter säsong vill jag tipsa om EkoMatCentrum som säljer affischer med säsongsguider för ”Fisk & skaldjur” och ”Frukt & grönt”.

6 thoughts on “Snurrig säsong på ICA Maxi

  1. Ja, visst är det tokigt. Klart man kan köpa utländska produkter också, men det borde vara de svenska, ekologiska morötterna som får snyggast skyltar och som man satsade roliga recept på, inte avokado. Man kan hitta på allt möjligt för att försöka döva samvetet på konsumenterna och ändå få dom att fortsätta konsumera ohållbart. Ica körde sitt roliga ”Ta ett grönt år” också – men inte ett enda vegetariskt recept, utan bara någon enstaka frukt eller grönsak, oftast mango eller avokado, i recepten. Så man ska fortsätta handla kött och tycka man är duktigt som äter grönt.

    • Ja, ”Ta ett grönt år” var bra ur ett kost- och näringsperspektiv. SLV:s kostråd säger 500 gram frukt- och grönsaker per dag och det är långt ifrån alla som lyckas få i sig detta. Men om man vill tänka hållbar utveckling blir det ju dessutom viktigt vilka frukter och grönsaker man väljer. Val som försvåras om handlarna använder begrepp som ”säsong” på ett luddigt eller direkt missvisande sätt.

      • ”Ta ett grönt år” hade varit jättebra om recepten hade innehållit mycket grönsaker, men jag skummade ca 50 recept och ingenstans fanns det mer grönsaker än brukligt, om än det. Jag som verkligen hoppades på maträtter med mycket grönt och mindre kött. Tji fick jag.

    • Har skrivit till butiken och lyft frågan, och nu även fått svar. De säger att exponeringen av lokala varor brukar vara lite bättre. Mitt intryck är dock att de inte riktigt har funderat igenom sin användning av säsongsbegreppet utan lutar sig mot ICA:s säsongshjul och den syn på ”säsong” som förmedlas där. En säsongsguide till de mest miljövänliga alternativen är något annat än att ”det är alltid skördetid någonstans på jorden”.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s