Schysst Jul

Om några veckor är det Kristi födelses fest eller Jul som helgen oftast kallas. Vi är många som hoppas på en god helg, men hur hållbara är våra förberedelser och inköp inför högtiden!?

Schysst Jul är en julmarknad där man kan köpa hållbara klappar, varor tillverkade med respekt för mänskliga rättigheter och miljö. I Stockholm arrangeras Schysst Jul den 7 december kl. 10-17 och 8 december kl. 11-16 i ABF-huset (Sveavägen 41, T-bana Rådmansgatan) och i Uppsala den 14 december kl. 11-17 i Missionskyrkan (S:t Olofsgatan 40).

Här följer några tips på andra schyssta sammanhang för julhandeln: Fair Trade Shop finns på flera olika platser i Sverige. Ekokul har ett spännande sortiment av leksaker och olika barnartiklar. Little Bloom säljer ekologiska barnkläder. Röda korset kan ordna gåvor med dubbelt värde och genom Svenska kyrkans webbshop är det möjligt att ge bort rent vatten eller en gris.

2 thoughts on “Schysst Jul

  1. Köpte ekologiska barnleksaker på nätet i julklapp. En bra sak helt klart, men lite tveksamt med information när leksaken väl kom hem måste jag ändå säga. T ex står det ”ekologisk” och ”giftfri” som huvudbudskap, men vad betyder egentligen det? Ju mer medveten man blir ju mer kräsen och ifrågasättande blir man, har jag märkt! Trevlig helg i förskott.

  2. Roligt och hållbart julklappsval! Dock tråkigt att leksaksproducenterna inte berättar mer om bakgrunden till märkningen ”ekologisk” och ”giftfri”. En tanke är att ställa dessa frågor till återförsäljaren och be den ta reda på fakta. Det sänder en signal om att konsumenten bryr sig om sådana saker och tvingar i förlängningen både producenter och återförsäljare att jobba ännu bättre med märkningen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s