Spel mot öppet mål

Den senaste veckan har Svenska fotbollförbundet fått utstå en hel del (rättmätig) kritik. Så det här inlägget är väl att betrakta som spel mot öppet mål. En herrlandslagsspelare dömd för kvinnomisshandel har återkommit i den blågula dressen och nu senast den famösa gåvan till Anders Svensson för hans rekord i antal herrlandskamper. Ett rekord som omedelbart visade sig trumfat med råge av Therese Sjögrans mer än 180 landskamper på damsidan. Men fick hon någon bil på Fotbollsgalan? Icke!

Nu undrar vän av ordning varför bloggen Hållbara handlingar noterar just detta. Är mannen vid tangentbordet så fotbollsintresserad att han helt tappat fokus? Nej, riktigt så illa är det inte, även om det är dags för playoff mot Portugal i morgon kväll. Men vad har då den numera så omtalade Svensson-bilen med hemmets handlingar och hållbar utveckling att göra?

Jo, jag är nyfiken på hur företrädarna för Svenska fotbollförbundet tänkte när de bestämde sig för att ge bort just en bil? Var det kanske hållbar utveckling de hade i tankarna? Ja, tog förbundet och deras partner Volvo chansen och gav Svensson (och så småningom även Sjögran) något som kan kallas för en miljöbil? Kanske en plug-in hybrid från sponsrande bilföretaget som fotbollsstjärnan kan åka runt i för att puffa för hållbar utveckling? Nej, bilen som Anders Svensson fick är en Volvo XC60. Vad jag kan se så finns den modellen endast med diesel- eller bensinmotor, med ett ur miljösynpunkt bästa motoralternativ med CO2-utsläpp på 117 g/km. Och nästan alla motoralternativen släpper ut betydligt mer än så.

Det känns trist att Svenska fotbollförbundet och deras partner Volvo inte lyckas tänka och bete sig mer långsiktigt. Att de i handling bevisar hur ojämställd idrottsvärlden fortfarande är, samtidigt som de demonstrerar hur man försitter ett gyllene tillfälle att sprida ett hållbart budskap till tusentals TV-tittare. Så kom igen – gör om och gör dubbelt rätt!

2 thoughts on “Spel mot öppet mål

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s