Kaffesump – en resurs att bruka

Kaffesump

Kaffesump – en resurs att bruka.

Hur mycket kaffesump slänger du på en vecka? Här hemma, på utbildningsinstitutionen, på jobbet och i föreningslivet blir det en hel del. Onödigt eftersom detta avfall egentligen är en utmärkt resurs i närmiljön.

Kaffesump fungerar nämligen fint som mullförbättring och gödningsmedel. Det går att mylla ner sumpen i trädgårdsland, rabatter och urnor, eller att blanda den i blomjorden inomhus. Till växterna inne ska förhållandet mellan sump och jord dock inte överstiga 1/10 i krukan, eftersom den sura sumpen annars kan sprida otrevlig lukt och skada blommornas rötter. Om sumpen koncentreras till krukjordens yta kan den dessutom mögla, vilket inte ser så trevligt ut även om det är ofarligt. Större mängder kaffesump kan med fördel användas som komplement i trädgårdskomposten. I trädgårdsavfallet uppstår det lätt kvävebrist (på grund av alla kolrika material som gamla löv och grenar), och då passar det fint med tillskott av kväverik sump. Kaffesumpen ska dock utgöra maximalt 25 % av trädgårdskompostens innehåll.

Att använda sin (och andras) kaffesump som mullförbättring och gödningsmedel i land och krukor – eller i trädgårdskomposten – är ett enkelt sätt att minska sin miljöbelastning. Så kan avfallsvolymen och därmed soptransporterna reduceras. Behovet av annan gödning och dess transporter minskar likaså. Till glädje för såväl miljö som plånbok.

Annonser

2 thoughts on “Kaffesump – en resurs att bruka

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s