Ett äpple om dagen

För någon vecka sedan fick vi plocka äpplen (Cox Pomona) hos en väns vänner. En vinst-vinstsituation, där de slapp slänga delar av sin skörd och vi fick de äpplen vi annars tvingats betala för i butik. Det blev många kassar, säkert 50-60 kilo.

IMG_0379

Så nu är det minst ett äpple om dagen som gäller, vilket är både gott och nyttigt. På engelska heter det inte för inte ”an apple a day keeps the doctor away”. Äpplen innehåller bland annat flavonoider (en grupp av så kallade antioxidanter), kalium och rikligt med vitamin C. En stor del av flavonoiderna sitter i skalet, så vill man få i sig mesta möjliga av nyttigheterna blir det till att äta äpplen med skal.

Det har även blivit en hel del mos och chutney, pajer och kakor. Nedan finns foton av en av mina favoriter vad gäller äppelkakor. Äpplena brukar få behålla skalet på. Förutom att det är nyttigt ger det en lite grövre men tilltalande karaktär åt kakan – som för övrigt är ljuvligt god med hemlagad vaniljsås!

Äppelkaka

Äppelkaka före gräddning (även innan garnering med pärlsocker och smör)

Äppelkaka

Äppelkaka efter gräddning

Recept på äppelkaka med mandel

Recept på äppelkaka med mandel, ur Rosendals Trädgårdscafé

Boken Rosendals Trädgårdscafé,  en gammal god vän i köket

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s