Brödet som kom in från kylan

”Ge oss i dag det bröd vi behöver” heter det i den (numera inte så) nya ekumeniska översättningen av Herrens bön/Vår Fader. Men hur förvarar man bäst det fysiska bröd många av oss både behöver och njuter av i vardagen?

Jag har i flera sammanhang stött på missuppfattningen att mjukt bröd ska förvaras i kylskåp. Faktum är istället att mjukt bröd blir torrt och smuligt av kylförvaring. Kvalitetsförsämringen går som snabbast vid cirka 4 ºC. Förvara därför mjukt bröd i plastpåse i rumstemperatur, gärna skyddat från ljus.

Mjukt bröd går bra att frysa. Fast frysning innebär vissa kvalitetsförsämringar och att brödet måste passera den minst lämpliga förvaringstemperaturen vid två tillfällen. Bröd som kommer att konsumeras inom de närmaste 2-3 dygnen bör alltså behållas i rumstemperatur. Frys bara in bröd som ska förvaras längre än så.

Hårt bröd förvaras torrt, mörkt och svalt (alltså inte heller det i kylskåpstemperatur).

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s