Plasthav

out_to_sea_plasticinstallation_stor_0

Var 15e sekund släpps denna mängd plastskräp ut i havet, Museum für Gestaltung Zürich. Foto: © ZHdK

Vandalorum i Värnamo visas just nu utställningen OUT TO SEA: The Plastic Garbage Project. Utställningen – som pågår till den 26 januari 2014 – ligger (tråkigt nog) helt rätt i tiden. För situationen för världens hav börjar bli mycket allvarlig. Över sex miljoner ton sopor – varav en hel del är plast – hamnar i haven varje år. Idag finns det inte en enda kvadratkilometer havsvatten fri från plastpartiklar. Siffrorna förskräcker. Och det som släpps ut eller dumpas i haven hamnar förr eller senare på människors tallrikar.

I förrgår nåddes vi av ännu ett larm om farliga plaster i konsumentprodukter. Denna gång lyfte Naturskyddsföreningen fram risken med de mikroplaster som finns i vanliga hygienprodukter som raklödder, tandkräm och sminkborttagningsmedel. Plaster som följer med avloppsvattnet ut i sjöar och hav, till skada för växter och djur.

Som konsument kan det vara svårt att orientera sig i denna och andra komplexa miljöfrågor. På Naturskyddsföreningens hemsida finns dock tips på 10 sätt att slåss mot plasten i haven. Samtidigt faller ett tungt ansvar på såväl bransch som lagstiftare. Mitt stalltips är att företag och politiker kan vinna kunder respektive väljare om de visar ansvarstagande. Det omvända förhållandet gäller givetvis också.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s