Lär känna ditt kylskåp

Kylskåp kan vara konstruerade på lite olika sätt och skåpets utformning påverkar dess egenskaper, bland annat var man kan förvänta sig den lägsta temperaturen.

Äldre kylskåp har ofta ett kylelement (i form av ett liggande U) högst upp i skåpet. I sådana kylskåp är det vanligen kallast längst in på det översta hyllplanet. Idag har de flesta kylskåp istället en kylplatta i ryggen. Denna konstruktion gör att den lägsta temperaturen ofta återfinns längst in i mitten av kylskåpet eller i närheten av kylplattans nedre ände. Eftersom kall luft sjunker är det i stället som varmast på översta hyllan i dessa kylskåp. Här kan den som är van vid äldre kylskåp alltså behöva lära om. I det fall kylskåpet är utrustat med dynamisk kyla – med fläkt eller inblåsning av kall luft – kan dock andra förhållanden gälla. Och olika tillverkare framhåller ibland att kylskåpsmodeller utformats för att hålla exakt samma temperatur i hela skåpet. Dylika kylskåp kan ha sina fördelar, men man kan samtidigt ifrågasätta om detta alltid är bäst ur förvaringssynpunkt. Måttliga temperaturdifferenser mellan olika delar av kylskåpet kan nämligen vara funktionellt när olika livsmedel ska förvaras bakom samma kylskåpsdörr.

Temperaturen kan med andra ord variera mellan olika delar av ett kylskåp. Därför är det bra att lära känna sitt kylskåp och utnyttja eventuella temperaturskillnader för optimal förvaring av livsmedel. Mät med jämna mellanrum temperaturen i olika delar av kylskåpet. Ett tips är att avläsa temperaturen på morgonen då kylskåpet varit stängt hela natten. Flytta termometern mellan olika punkter i skåpet, som högst upp längst in, i mitten längst ut, grönsakslådan, dörren o.s.v. Notera termometerns placering och de uppmätta värdena på ett papper, och reglera vid behov kylskåpets inställningar.

Enligt Livsmedelsverket är 4-5 ºC en lämplig medeltemperatur i kylskåpet hos konsumenter. En låg temperatur är bra då bakterier, jästsvampar och mögel växer långsammare. Det gör att kvaliteten hos livsmedlen bibehålls och att hållbarheten ökar. En del livsmedel – som till exempel tomat, gurka, banan och ananas – är dock känsliga för alltför kall förvaring. Många livsmedel kan emellertid förvaras i temperaturer strax över 0 ºC, med ännu längre hållbarhet som följd. Samtidigt ökar energiåtgången, vilket gör att Energimyndighetens rekommendation för kylskåp också är just 5 ºC.

Mer om optimal förvaring av livsmedel en annan gång.

Annonser

One thought on “Lär känna ditt kylskåp

  1. Ping: Två år med Hållbara handlingar | Hållbara handlingar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s